«Όταν συνδυάζονται αυτά τα δύο είδη σοφίας, δημιουργείται ο χαρισματικός άνθρωπος», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη Λεόντειο Σχολή, στα Άνω Πατήσια, και στα 15ο και 60ό Γυμνάσια και 15ο ΓΕΛ, όπου τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κάλεσε τους μαθητές «να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους, τα χαρίσματά τους για το κοινό καλό», ενώ παράλληλα ευχήθηκε σε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, καλή σχολική χρονιά.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνομίλησε με τα παιδιά για διάφορα ζητήματα που τα απασχολούν και τους έδωσε πατρικές συμβουλές και ευχές.

Επίσης, χθες το απόγευμα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος έκανε λόγο για την αξία της παράδοσης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, στο Νέο Προκόπι Ευβοίας, όπου προσεκλήθη από τον μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο να τελέσει τα εγκαίνια του μουσείου.

«Το Προκόπιο είναι ταυτισμένο και συνδεδεμένο με τον όσιο Ιωάννη τον Ρώσο», είπε εμφανώς συγκινημένος και συνεχάρη όσους συνετέλεσαν στη δημιουργία του μουσείου.

Επίσης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά με τα πολυποίκιλα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν όσοι αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους «με αυτόν τον άδικο τρόπο και με βίαιο τρόπο. Σκεφτείτε, όμως, τι πήραν μαζί τους αυτοί οι άνθρωποι. Δεν πήραν χρήματα, αλλά τα άγια, που τους συντήρησαν διαμέσου των αιώνων. Αυτά που δίνουν στην ζωή νόημα και περιεχόμενο».

Καταληκτικά, πρόσθεσε με έμφαση ότι «σε μια εποχή δύσκολη, που έχουμε μάθει να τα ισοπεδώνουμε όλα και να τα ξεπερνούμε χωρίς να δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες, έρχονται αυτά τα γεγονότα για να μας δείξουν ότι όταν η ζωή μας αποκοπεί από αυτές τις ευλαβικές συνήθειες και θυσίες γίνεται πιο φτωχή. Βλέπουμε να κόβονται οι παραδόσεις μας και οι ρίζες μας, αλλά όταν κοπούν οι ρίζες, τα δέντρα δεν θα δώσουν καρπούς και άνθη».