Μείωση των τακτικών τους πόρων την τελευταία διετία κατά 70 % έχουν υποστεί οι Δήμοι. Αυτό επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης, Γιάννη Κουράκη και του γραμματέα της Π.Ε.Δ., Γιάννη Μαλανδράκη, με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση με τους δημάρχους του Νομού Χανίων, οι οποίοι αποφάσισαν να προτείνουν στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) το προειδοποιητικό κλείσιμο των Δήμων για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου.

Επίσης στην ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στα haniotikanea.gr  επισημαίνεται ότι στη συνάντηση αναφέρθηκε ακόμη, σε σχέση με τους παρακρατηθέντες πόρους των Δήμων, που καταβάλλονται σε ετήσιες δόσεις ότι «για το έτος 2012 έχει καταβληθεί το ποσό 0 €».

Ως προς τα αποτελέσματα της συνάντησης, οι κ. Κουράκης και Μαλανδράκης υπογραμμίζουν ότι οι δήμαρχοι:
• Καταδίκασαν «την πολιτική που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία και κατάρρευση τους Δήμους, αλλά και τα Ν.Π. που ασκούν κοινωνική πολιτική, όπως ‘Βοήθεια στο σπίτι’, Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Η.Φ.Η. και άλλες κοινωνικές δράσεις».
• Απαιτούν «από την κυβέρνηση την καταβολή των ΚΑΠ (Τακτικοί Πόροι) στο ύψος τον ήδη μειωμένων πόρων του έτους 2011, που αποτελεί ‘κόκκινη γραμμή’, σύμφωνα και με απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.».
• Ζητούν «να καταβληθεί η ΣΑΤΑ όπως έχει εγγραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2012».
• Αποφάσισαν ακόμη «να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία έτσι ώστε να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί συνολικά το μείζον θέμα της μεταφοράς των μαθητών πριν γίνει κοινωνική έκρηξη».

Τέλος, τονίζουν:
«Σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα ελάχιστα παραπάνω από την τρικομματική κυβέρνηση, προτείνουμε στην έκτακτη συνάντηση των δημάρχων της Κρήτης και του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Κρήτης, το κατ’ αρχήν προειδοποιητικό κλείσιμο των Δήμων για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου.

Είναι πασίδηλο ότι ο τελευταίος θεσμός που λειτουργεί ακόμα και προσπαθεί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι οι Δήμοι, είναι λοιπόν θέμα πολιτικής βούλησης η συνέχιση της ύπαρξής τους και της προσφοράς τους».