«Πολύ καλό» χαρακτήρισαν, σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας, το κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντησή των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, κατά την οποία τόνισαν σειρά θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο.

Οι καθηγητές υπογράμμισαν στον υπουργό ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους θα εντείνει ακόμα περισσότερο το κύμα διαρροής του επιστημονικού δυναμικού της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας προς Ιδρύματα του εξωτερικού. Και τούτο, σε μια στιγμή που η χώρα το χρειάζεται όσο ποτέ. Θύμισαν ότι δεν έλαβαν καμία αύξηση, τη δεκαετία 2000-2009 και ότι, τα τελευταία τρία χρόνια, έχασαν το 25% των αποδοχών τους, με αποτέλεσμα μια περαιτέρω περικοπή του μισθού τους να θεωρείται απαράδεκτη.

Τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να λειτουργήσουν κανονικά, το φθινόπωρο, τα ΑΕΙ. Επίσης, τόνισαν ότι πρέπει να προχωρήσουν κανονικά οι διορισμοί του διδακτικού προσωπικού των ιδρυμάτων, τόσο των εκλεγμένων που περιμένουν δύο χρόνια όσο και του έκτακτου προσωπικού. Ζήτησαν, παράλληλα, τη μεταφορά πιστώσεων και τον άμεσο διορισμό των μελών ΔΕΠ/ΕΠ που έχουν εκλεγεί και υπηρετούν στο Δημόσιο.

Υπογράμμισαν την ανάγκη συνολικού και όχι αποσπασματικού χωροταξικού ανασχεδιασμού των ΑΕΙ και ότι προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ένας εθνικός σχεδιασμός και μια σοβαρή μελέτη από τη νέα Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), με επιστημονικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, για την καλύτερη λειτουργική ολοκλήρωση του ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, υπογράμμισαν την ανάγκη επαναφοράς της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στον φυσικό της χώρο, που είναι το υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές- και μη- χώρες.

Οι καθηγητές παρουσίασαν, επίσης και το σύνολο των επιμέρους ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, τα οποία θα μελετήσει ο υπουργός και θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση μαζί του.