Γειτονικό νοσοκομείο ή ιδιώτη γιατρό πρέπει να ψάχνουν οι ρεθυμνιώτες και οι επισκέπτες της πόλης που θα πρέπει να εξεταστούν από  νευρολόγο, γαστρεντερολόγο, οφθαλμίατρο, ουρολόγο, ωτορινολαρυγγολόγο ή ψυχολόγο.

Αυτό το Σαββατοκύριακο καμία από τις παραπάνω ειδικότητες δεν εφημέρευε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ το Σάββατο δεν εφημέρευε γιατρός ούτε στην Ψυχιατρική κλινική. Και η έλλειψη εφημεριών δεν αφορά μόνο τους ειδικευμένους γιατρούς, αλλά και τους ειδικευόμενους. Στην Καρδιολογική κλινική για παράδειγμα, το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή εφημερεύει μόνο ειδικευμένος γιατρός.

Οι γιατροί, σύμφωνα με το goodnet.gr, είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι αυτό θα συμβαίνει κάθε τέλος του μήνα λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό σε κάποια τμήματα και των περικοπών στις εφημερίες από το υπουργείο υγείας. Οι γιατροί έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν τις νόμιμες επτά εφημερίες και ότι δεν εργάζονται εθελοντικά πλέον για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, με επιπλέον ξενύχτια και τεράστια κούραση για τους ίδιους, βάζοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς.

Σε άλλα τμήματα που έχουν ελλείψεις προσωπικού και εφημερεύουν τέλος του μήνα, οι γιατροί δουλεύουν επιπλέον εφημερίες χωρίς καν να περιμένουν να πληρωθούν (όπως στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού) και γα να μην αφήσουν εκτεθειμένους τους ασθενείς.