Περισσότερα από 7.000 στρέμματα στην Έβρο όπου καλλιεργούνται βαμβάκι
και πεπόνι έχουν επηρεαστεί από τους αεροψεκασμούς που γίνονται αυτήν
την εποχή στην Τουρκία.  Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Έβρου έχουν εμφανιστεί συμπτώματα μικροφυλλίας και οι αρχές φοβούνται τυχόν
εξάπλωση του φαινομένου και σε άλλες περιοχές, αφού το πρόβλημα
δημιουργείται από τη μεταφορά σωματιδίων του φαρμάκου- που «ψεκάζεται» στους τουρκικούς ορυζώνες- από τους ανέμους.

Η τελική εκτίμηση των ζημιών θα γίνει μέσα σε ένα μήνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει από την Τουρκική πλευρά να σταματήσουν οι ψεκασμοί αλλά και να γνωστοποιηθεί το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε.

Οι γεωπόνοι της Νομαρχίας έχουν πάρει δείγματα τα οποία έστειλαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για εξακρίβωση, ενώ για το θέμα που προέκυψε, ενημερώθηκε και το Δίκτυο Νομαρχιών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας.

Ανησυχία για ρύπανση και εξαιτίας Βουλγαρίας

Την ίδια ώρα, βιομηχανικό ατύχημα σε συγκρότημα επεξεργασίας μεταλλευμάτων στη Βουλγαρία ενδέχεται να οδήγησε στη διαρροή τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων σε ποτάμι που εκβάλλει στον Έβρο.

Όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «Οικολογική Εταιρεία Έβρου», το πρόβλημα εμφανίστηκε περίπου 60 χλμ βορειοδυτικά της Φιλιππούπολης, στο συγκρότημα επεξεργασίας μεταλλευμάτων Assarel Medet.

Σήμερα θα γίνει ακόμη μια δειγματοληψία στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Έβρου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οτιδήποτε ανησυχητικό που να υποδηλώνει επιβάρυνση της ποιότητας των υδάτων, δήλωσε ο αντινομάρχης Έβρου.