Στην τρυφερή ηλικία των 15 και 16 ετών «συμμορφώνονται» και πληρώνουν το τίμημα της παραβατικής συμπεριφοράς τους κοιμώμενοι στο πάτωμα ή ανά βάρδια λόγω έλλειψης κρεβατιών.

Στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα, υπάρχουν και μαθητές που αυτό το διάστημα δίνουν αγώνα για να κερδίσουν το δικό τους στοίχημα ζωής, να βγουν από την απομόνωση του κελιού, εκεί όπου είναι μόνοι τους με το παρελθόν και τις τύψεις. Γι’αυτό και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Και όμως, τις περισσότερες νύχτες, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής μένουν άυπνοι καθώς δεν έχουν που να ξαπλώσουν.

Παρά τα βελτιωτικά μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των ελληνικών φυλακών, η αυτοψία του Συνήγορου του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα, αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού όχι μόνο υφίσταται, αλλά καθημερινά διογκώνεται.

Τα παιδιά διαβιούν μαζί με 23χρονους και κοιμούνται στο πάτωμα καθώς δεν υπάρχουν κρεβάτια. Τα κελιά είναι ελαχίστων τετραγωνικών και ενώ η χωρητικότητα τους είναι για δύο άτομα, φιλοξενούν πέντε, ενώ πολλές φορές οι έγκλειστοι παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό για να κάνουν μπάνιο.