Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται πλέον τα Πανεπιστήμια, όπως δηλώνουν οι πρυτάνεις, που συνεδρίασαν σήμερα στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο. Μετά την απόρριψη τής κατάθεσης τροπολογίας, για τη συγκρότηση προϋπολογισμών από τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων, τα τελευταία θα χρηματοδοτούνται με μηνιαίες δόσεις και συγκεκριμένα με δωδεκατημόρια, όπως είχε αποφασισθεί από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Κ. Αρβανιτόπουλο.

Ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, Τριαντ. Αλμπάνης, επισήμανε σήμερα ότι τα Πανεπιστήμια, τα οποία αναμένουν να εισπράξουν το 25% τής χρηματοδότησης και συγκεκριμένα τις δόσεις Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, δεν θα καταφέρουν να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκονται σήμερα και ενδεχομένως θα αναγκαστούν να αναστείλουν βασικές λειτουργίες τους, δεδομένου ότι υπάρχει και το «κούρεμα» των αποθεματικών τους.

«Θα αναγκαστούν τα Ιδρύματα», είπε ο κ. Αλμπάνης, «να αναστείλουν ορισμένες λειτουργίες τους, όπως για παράδειγμα δεν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα, το τηλέφωνο, τη σίτιση, την καθαριότητα και τη φύλαξη».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε όρθια τα Πανεπιστήμια». Και συνέχισε: «Περιμένουμε ακόμη το 25% τής χρηματοδότησής μας. Ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ότι τα ποσά θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, εάν δοθούν, θα είναι ποσά που θα καλύψουν ανάγκες που θα έχουν ήδη συσσωρευτεί. Το επόμενο τρίμηνο δεν ξέρουμε τι θα γίνει» .

Αναφερόμενος στην τροπολογία που επιχείρησε να περάσει ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, ο πρύτανης είπε: «Έχουμε δει χιλιάδες τροπολογίες να κατατίθενται και για μικρότερους πληθυσμούς από ότι τα πανεπιστήμια». Ο κ. Αλμπάνης πρόσθεσε ότι η τροπολογία ανεστάλη από συγκεκριμένους κύκλους τής κυβέρνησης και όταν ρωτήθηκε ποιον εννοεί, είπε: «Θα απαντήσω ευθέως: την κυρία Διαμαντοπούλου».

Όσον αφορά στο νόμο για τα Πανεπιστήμια, ο πρύτανης τόνισε ότι «έχει προβλήματα εφαρμογής», ενώ για τη διεύρυνση τής Ομάδας Εργασίας, που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, πρόσθεσε ότι τα ΤΕΙ δεν έχουν μεγάλα προβλήματα όσο τα Πανεπιστήμια. Επίσης, τόνισε ότι τού προκαλεί εντύπωση το ότι επελέγησαν άτομα που δεν είναι καν στο Προεδρείο τής Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ. (σ.σ.: προστέθηκαν στην Επιτροπή πρόεδροι Ιδρυμάτων, στα οποία ήδη εφαρμόστηκε ο Νόμος και εξελέγησαν Συμβούλια Διοίκησης, ενώ ήταν αρνητικός, και γιατί προστέθηκαν και συνδικαλιστές).