Θετικά υποδέχθηκαν οι δήμαρχοι της δυτικής Αττικής το σχέδιο για το νέο, υπό ίδρυση πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, κατά τη συνάντηση που είχαν, νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και τους πρυτάνεις των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Μαρία Βενετίδου και Λάζαρο Βρυζίδη.

Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνάντηση με τους δημάρχους και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την «ομόφωνη και ενθουσιώδη αποδοχή» όπως είπε, του εγχειρήματος της ίδρυσης του νέου πανεπιστημίου. Μάλιστα, οι δήμαρχοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στο εγχείρημα, είτε παραχωρώντας εκτάσεις και κτιριακές υποδομές, είτε υλοποιώντας προγράμματα πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές του πανεπιστημίου.

«Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι ένα πανεπιστήμιο που θα δημιουργήσει νέες δομές και κυρίως είναι ένα πανεπιστήμιο που θα συνδεθεί πάρα πολύ με τη ζωή της δυτικής Αττικής. Με αυτή την έννοια, οι δεσμεύεις των δημάρχων έχουν όχι μόνο συμβολική, αλλά αποτελούν και μία υλική δέσμευση, ακριβώς επειδή αποδέχονται το πανεπιστήμιο να παίξει αυτόν τον ρόλο» δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου μετά το πέρας της συνάντησης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα, οι ανάγκες για υποδομές προκύπτουν, εκτός των άλλων και από τη λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών. «Αυτού του είδους τα προγράμματα, τα οποία μπορεί να είναι για ένα σύνολο των αναγκών της περιοχής, θα τα συνεννοηθούμε και με τους παραγωγικούς φορείς, όπου τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν για τις πρακτικές τους ασκήσεις. Δεν είναι ανάγκη να γίνονται μόνο στις υπάρχουσες υποδομές. Θα μπορούνε πολλά από αυτά να γίνονται σε άλλους Δήμους, την στιγμή μάλιστα που και οι ίδιοι οι Δήμοι το ζητάνε» εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου.

«Ο Δήμος Φυλής δηλώνει “παρών”, παραχωρεί τις εκτάσεις που χρειάζεται το υπουργείο, για την στέγαση τμημάτων στην περιοχή μας, που θα δώσουν μεγάλη ανάπτυξη» δήλωσε από την πλευρά των δημάρχων, ο δήμαρχος Φυλής, Γιώργος Παππούς, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία σε κοινωνικούς και ενεργειακούς τομείς, αλλά και σε ό,τι αφορά στη Διά Βίου Μάθηση των πολιτών.

«Από πλευράς υποδομών, στον Δήμο Ιλίου υπάρχουν εγκαταστάσεις των δομών μαθητείας, όπου και εκεί θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα τμήμα του πανεπιστημίου, γιατί θα μπορούσε να υπάρξουν τέτοιου είδους ανάγκες και όπου ζητηθεί να βοηθήσουμε σαν Αυτοδιοίκηση θα το κάνουμε» πρόσθεσε ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του υπουργού να συνομιλήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς είναι εκείνη που χειρίζεται τα θέματα υποδομών, αλλά και έχει τη διάθεση «να βοηθήσει όπου χρειάζεται».

Μεταξύ άλλων προτάσεων, ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, δήλωσε ότι παραχωρεί έκταση 220 στρεμμάτων δίπλα στην Αττική Οδό, ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, θέτει στη διάθεση του νέου πανεπιστημίου ένα οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο του Περιστερίου, ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Νίκος Σαράντης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης χώρων στο Πάρκο «Αντώνη Τρίτση» και ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, στη δυνατότητα απογευματινής χρήσης των χώρων της Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Εξάλλου, η αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Λένα Ρήγα, πρότεινε να διατεθεί χώρος στο κτίριο του Εργαστηριακού Κέντρου Δυτικής Αττικής, που εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2017 και η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα», Μαρία Φιλιππή, πρότεινε την αξιοποίηση αριθμού βιομηχανικών ακινήτων στην Ελευσίνα.

Στη συνάντηση μετείχαν οι δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας (Γ. Καπλάνης), Αγ. Αναργύρου-Καματερού (Ν. Σαράντης), Αιγάλεω (Δ. Μπίρμπας), Ιλίου (Ν. Ζενέτος), Περιστερίου (Α. Παχατουρίδης), Πετρούπολης (Ευ. Σίμος) και Φυλής (Χρ. Παππούς), καθώς επίσης ο γγ του Δήμου Ασπροπύργου, Α. Χούπης, ο αντιδήμαρχος Ασπροπύργου, Ι. Τσίγκος, η διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα», Μ. Φιλιππή, η αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Λ. Ρήγα και εκπρόσωπος του Δήμου Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Τέλος, παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, οι πρυτάνεις του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Μαρία Βενετίκου και Λάζαρος Βρυζίδης, οι οποίοι στις σύντομες παρεμβάσεις τους επιβεβαίωσαν την πρόθεση του νέου πανεπιστημίου να ανοιχτεί στις τοπικές κοινωνίες και να μην περιοριστεί μόνο στην ακαδημαϊκή ζωή.