Μεταστροφή στη ζήτηση και χρήση θυρίδων θησαυροφυλακίου παρατήρησε το 1ο εξάμηνο του 2010 η Mellon Technologies, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής με ηγετικό ρόλο στο χώρο των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα.

Μετά από αρκετά χρόνια περιορισμένης χρήσης, οι θυρίδες αποτελούν ξανά για τις τράπεζες πηγή εσόδων αλλά και ένα μέσο ενδυνάμωσης της σχέσης με τους πελάτες τους.

Από τα μέσα του 2009 οι παραγγελίες για θυρίδες θησαυροφυλακίου έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο, καθώς οι καταναλωτές τις θεωρούν ασφαλέστερο μέσο φύλαξης για τα χρήματα και τα τιμαλφή τους.

Οι βασικοί λόγοι που έχουν επαναφέρει τις θυρίδες στο προσκήνιο είναι οι αύξηση των ληστειών αλλά και ο φόβος που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από την αρχή του 2010 το ποσοστό μείωσης των καταθέσεων των νοικοκυριών έχει ξεπεράσει το 5%, από το οποίο το 10% περίπου εικάζεται ότι έχει τοποθετηθεί σε θυρίδες.

Η Φωτεινή Καφίρη, Bank Security Systems Business Unit Manager της Mellon Technologies σχολιάζει: «Οι τραπεζικές θυρίδες αποτελούν προϊόν της Mellon Technologies από την ίδρυσή της το 1994, και μέχρι σήμερα έχουμε εγκαταστήσει περισσότερες από 150.000 μονάδες στην πλειοψηφία των τραπεζών στην Ελλάδα.

Με την επάνοδο των θυρίδων οι τράπεζες ωφελούνται αφενός από τη δημιουργία εσόδου από την ενοικίαση των θυρίδων, αλλά και από την ισχυροποίηση της σχέσης με τους πελάτες τους καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι ιδιώτες κάνουν τις περισσότερες συναλλαγές τους στην τράπεζα που διατηρούν θυρίδα».

Για τις διαχειριστικές ανάγκες που προκύπτουν από την αυξημένη ζήτηση και χρήση των θυρίδων, η Mellon Technologies έχει αναπτύξει ειδική εφαρμογή για τη διαχείριση και παρακολούθηση του συνόλου των θυρίδων μιας τράπεζας, τόσο συμβατικών όσο και ηλεκτρονικών και ρομποτικών.

Η εφαρμογή επιτρέπει στην τράπεζα να γνωρίζει ακριβώς την κατάσταση λειτουργίας του πληθυσμού των θυρίδων, τον όγκο των νέων ενοικιάσεων και των ανανεώσεων, τα ποσοστά χρήσης τους, αλλά και να διαμορφώνει κεντρική τιμολογιακή πολιτική, πληρώντας ταυτόχρονα τη σχετική Ελληνική νομοθεσία.