Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίσσονται από το πρωί στα τραπεζικά υποκαταστήματα της Κρήτης, με μικροκαταθέτες να ρωτούν με αγωνία τί γίνεται με τα δικά τους ομόλογα και να παίρνουν για απάντηση ότι το «κούρεμα» επηρεάζει και εκείνους.

Η απόφαση για «κούρεμα» των ομολόγων των φυσικών προσώπων «πιάνει» και τους μικροκαταθέτες που εμπιστεύθηκαν το Ελληνικό Δημόσιο και επένδυσαν τα χρήματά τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Οικονομίες, χρήματα από εφάπαξ, εν ολίγοις οι κόποι μιας ζωής πάνε τώρα στο βρόντο, καθώς οι καταθέτες, χωρίς να ερωτηθούν βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να αντιστοιχούν πια σε ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τα χρήματα που είχαν επενδύσει.

Θύματα αυτής της εξέλιξης έχουν πέσει πολλοί Κρητικοί, όπως γράφει το Cretalive.gr, οι οποίοι τώρα στρέφουν το βλέμμα στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, με θέμα την ενεργοποίηση ή μη των λεγόμενων CAC’s, δηλαδή των ρητρών της υποχρεωτικότητας σε ότι αφορά το «κούρεμα» των ομολόγων φυσικών προσώπων. Το Eurogroup αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τη δεσμευτική συμμετοχή και των υπολοίπων, με σκοπό να φτάσει το 95,7%. Ο ρόλος των συγκεκριμένων ρητρών είναι να καταστήσουν δεσμευτική την συμφωνία ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων και την ίδια ώρα να διατηρήσουν τον «εθελοντικό» χαρακτήρα της συμφωνίας. Πως μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να είναι οξύμωρο; Χρησιμοποιώντας έναν κάπως αδόκιμο όρο. Από τη στιγμή που το ποσοστό συμμετοχής κριθεί αρκετά υψηλό για να θεωρηθεί… «αρκετά πλειοψηφικό», οι κάτοχοι των ομολόγων που δεν θα έχουν συμφωνήσει θα πρέπει να υποστούν κούρεμα, ακολουθώντας την πλειοψηφία.

(φωτογραφία αρχείου)