Σίγουρα θα έχεις δει κατασκευές από ξύλινες παλέτες στο instagram σου ή σε κάποιο περιοδικό. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό οι παλέτες διεκδικούν τη δική τους θέση στο μοντέρνο σαλόνι και υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν γιατί έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ. Το γεγονός ότι μπορείς να τις επεξεργαστείς μόνος/-η σου, σου επιτρέπει να δώσεις στην κατασκευή σου το προσωπικό σου στυλ και να εντυπωσιάσεις με πολύ χαμηλό κόστος! Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα τραπέζι καθιστικού φτιαγμένο από ξύλινες παλέτες. Σε καμία περίπτωση ένα τραπέζι από παλέτα δεν κοστίζει, όσο ένα κοινό τραπέζι του εμπορίου. Επίσης, το τραπέζι από παλέτα σου δίνει την ικανοποίηση ότι κατόρθωσες να δημιουργήσεις κάτι τόσο όμορφο, αλλά και ταυτόχρονα χρήσιμο για το σπίτι σου. Μπορείς να δηλώνεις υπερήφανα ότι είναι δημιούργημα σου και να κερδίζεις τις εντυπώσεις για την κατασκευαστική σου δεινότητα. Λοιπόν, μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να μάθεις περισσότερα πράγματα για τα τραπέζια από παλέτα; Το Douleutaras.gr μας εξηγεί τα βήματα για εύκολα μαστορέματα!

Τι θα χρειαστείς

  • 1- 2 ξύλινες παλέτες
  • Παλμικό τριβείο
  • Γυαλόχαρτα 120- 240
  • Αστάρι γενικής χρήσης
  • Ρολό βαφής
  • Χρώμα της προτίμησης σου
  • Ξυλοτρύπανο
  • Νοβοπανόβιδες ή Ξυλόβιδες
  • Κατσαβίδι μπαταρίας
  • 4 βιομηχανικά ροδάκια με φρένο

Πώς θα προετοιμάσεις την παλέτα

Αν το σαλόνι σου είναι αρκετά μεγάλο, μπορείς να κατασκευάσεις και ένα μεγάλο τραπέζι από παλέτα, χωρίς αυτό να είναι πρόβλημα. Συνεπώς, προμηθεύσου δύο παλέτες. Από την άλλη πλευρά, αν το σαλόνι σου είναι μικρό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο μια παλέτα, την οποία έχει κόψει στη μέση για σένα ένας ξυλουργός. Έτσι, θα εξοικονομήσεις πολύτιμο χώρο. Προτού ξεκινήσεις με την κατασκευή σου, έχε υπόψιν ότι καλό είναι να εργαστείς στην αυλή, στο μπαλκόνι, ή σε μια μεγάλη επιφάνεια, όπου έχεις αρκετό χώρο για να κινηθείς. Επίσης, θυμήσου πως είναι καλό να στρώσεις κάτω παλιά υφάσματα, ή χαρτόνια, ώστε να μη λερώσεις το χώρο.

Λείανε και βάψε το τραπεζάκι σου

Η πρώτη εργασία που πρέπει να γίνει, είναι η λείανση των επιφανειών. Με άλλα λόγια, οι παλέτες σου πρέπει να γίνουν λείες, ώστε να μπορέσουν να βαφούν. Ωστόσο, αν βασιστείς μόνο στα γυαλόχαρτα, τότε η δουλειά σου θα γίνει αρκετά δύσκολα και θα καταλάβει αρκετό από το χρόνο σου. Για το λόγο αυτό υπάρχει το παλμικό τριβείο, ένα εργαλείο, με το οποίο η λείανση ξύλου γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα. Από άποψη χρόνου, σε συμφέρει να χρησιμοποιήσεις και τα γυαλόχαρτα για τα δύσκολα σημεία, αλλά και το τριβείο για τις μεγάλες επιφάνειες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να περάσεις τις παλέτες σου με αστάρι. Το αστάρι λειτουργεί σαν κόλλα, η οποία κλείνει τους πόρους του ξύλου, το κάνει αδιάβροχο και προετοιμάζει το έδαφος για το χρώμα. Άπλωσε λοιπόν μια στρώση από αστάρι σε ολόκληρη την επιφάνεια της παλέτας με το ρολό σου και περίμενε μερικές ώρες, ώσπου να στεγνώσει. Μερικές ώρες αργότερα, η παλέτα είναι έτοιμη για βάψιμο. Το χρώμα είναι καθαρά δική σου επιλογή και πρέπει να ταιριάζει με το στυλ διακόσμησης του σπιτιού σου. Φυσικά, θα πρέπει να φροντίσεις, ώστε η μπογιά που έχεις διαλέξει να είναι ειδική για βαφή ξύλου. Βάψε την παλέτα με το ρολό και άφησε το και πάλι για μερικές ώρες να στεγνώσει.

‘Ενωσε τις παλέτες

Τέλος, περνάμε στο κομμάτι της ένωσης των δύο παλετών, ώστε να πάρει μορφή το τραπέζι από παλέτα. Η ένωση γίνεται με το να καρφώσεις τις παλέτες μεταξύ τους με τις νοβοπανόβιδες και το κατσαβίδι μπαταρίας. Για να γίνει πιο εύκολα αυτή η εργασία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πρώτα το ξυλοτρύπανο, ανοίγοντας μικρές τρύπες στα σημεία, όπου θα τοποθετηθούν οι βίδες. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείς να τοποθετήσεις τα ροδάκια του τραπεζιού σου στο κάτω μέρος, ώστε να μπορείς να το μετακινείς, όταν θέλεις. Προαιρετικά, μπορείς να επενδύσεις το πάνω μέρος με plexiglass, ή ακόμα και κανονικό γυαλί, για ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα. Είσαι έτοιμος/-η να σχεδιάσεις το δικό σου τραπέζι από παλέτες; Ακολούθησε τα βήματα και κάνε τη δημιουργία του παιχνιδάκι!