Ξεφουρνίζουν καθημερινά μοσχομυριστά ψωμιά αλλά φτιάχνουν κι ένα σωρό νοστιμιές -από πληθωρικά σάντουιτς και χορταστικές πίτες μέχρι λαχταριστά γλυκά- που ικανοποιούν τις λιγούρες μας καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Η Αθήνα είναι πλέον γεμάτη με φούρνους και κάθε γειτονιά έχει και τον δικό της «θησαυρό». Εμείς ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε έξι παραδοσιακούς αλλά και μοντέρνους φούρνους, που τόσο το ψωμί τους όσο και οι γευστικές προτάσεις τους μας έχουν κάνει φανατικούς. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Paul

paul Οι συστάσεις είναι περιττές για μία από τις πιο φημισμένες boulangerie-patisserie της Γαλλίας. Στην Αθήνα την συναντάμε σε τρία σημεία -Πανεπιστημίου, Κηφισιά, Γλυφάδα- και ομολογουμένως κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε δεν μπορούμε να αντισταθούμε στους λαχταριστούς πειρασμούς της. Διαθέτει 32 τύπους γαλλικού ψωμιού, 30 είδη σάντουιτς, κρουασάν, σφολιατοειδή, πίτσες, κις, μπριος, μακαρόν, μιλφέιγ και άλλα γλυκά, καθώς και παραδοσιακές πίτες που θα σας κάνουν να βιώσετε την αυθεντική παριζιάνικη ατμόσφαιρα που προσφέρει η Boulangerie Paul, όπως ακριβώς θα την απολαμβάνατε στη γαλλική πρωτεύουσα. Πληροφορίες Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, τηλ. 210 3632352, www.paul-international.com, fb page: PAUL Greece

Takis Bakery

takis Μικρός στο μέγεθος, αλλά μεγάλος στη φήμη του, ο φούρνος του Τάκη (λειτουργεί από την δεκαετία του ΄70), κοντά στην Ακρόπολη, δελεάζει με τις μυρωδιές φρέσκου ζυμωτού ψωμιού και άλλων εδεσμάτων. Highlight τα κουλούρια Θεσσαλονίκης που φουρνίζονται καθημερινά και αποτελούν τη βάση για αλμυρά και γλυκά σνακ (δοκιμάστε οπωσδήποτε εκείνο με τη γέμιση σοκολάτας). Με περισσότερες από 30 επιλογές σε ψωμί, στις πιο περιζήτητες συγκαταλέγονται το χωριάτικο, το σικάλεως, η μπαγκέτα καμπαγιού και η γαλλική μπαγκέτα. Στα συν και η μεγάλη γκάμα σε γλυκά που καθημερινά γίνονται ανάρπαστα. Πληροφορίες Μισαραλιώτου 14, τηλ. 210 9230052, fb page: Takis Bakery

Κατσαρός

katsaros Με 40 περίπου χρόνια λειτουργίας, το αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο Κατσαρός, αποτελεί μία από τις πιο γλυκιές στάσεις στη Γλυφάδα. Διαθέτει μεγάλη γκάμα σε είδη αρτοποιίας, από τα οποία ξεχωρίζουν το παραδοσιακό γιαννιώτικο με προζύμι, η ποικιλία σε χειροποίητα κουλουράκια σε διάφορες γεύσεις (με σταφίδα και χυμό πορτοκάλι, με φέτα και ρίγανη, με σπανάκι, κρεμμύδι και άνηθο) και η παραδοσιακή κρητική χειροποίητη κριθαρένια παξιμαδοκουλούρα σε σχήμα φωλιάς. Η επιλογή ανάμεσα στα είδη ζαχαροπλαστικής θα είναι εξίσου δύσκολη υπόθεση, αφού στις βιτρίνες του φιλοξενεί nougatine με καραμελωμένα αμύγδαλα, carrot cake, τάρτα με αμυγδαλόψιχα, δροσερή πανακότα με κόκκινα φρούτα, γαλακτομπουρεκάκια με καταΐφι και φρέσκο βούτυρο και φρέσκο παγωτό βανίλια με κομμάτια χειροποίητων soft chocolate cookies. Μπορείτε να το επισκεφτείτε για να πάρετε και το πρωινό σας, επιλέγοντας από μια πληθώρα σε σάντουιτς και σφολιατοειδή, τα οποία συνοδεύουν ιδανικά τον πρώτο αρωματικό καφέ της ημέρας. Πληροφορίες Σάκη Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, τηλ. 210 9630914, fb page: Katsaros Bakery & Pastry Shops Κατσαρός Αρτοποιεία & Ζαχαροπλαστεία

Λυκαβηττός

Από τους πιο φημισμένους φούρνους στο κέντρο της Αθήνας, ο παραδοσιακός φούρνος Λυκαβηττός λειτουργεί από το 1988 και από τότε φουρνίζει καθημερινά ψωμιά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών. Πρόκειται για το πρώτο αρτοποιείο που εισήγαγε στην Ελλάδα το γερμανικό ψωμί, γι’ αυτό και θα βρείτε μια αρκετά ενημερωμένη γκάμα σε αυτήν την κατηγορία. Δοκιμάστε, επίσης, το χωριάτικο και το μοναστηριακό ψωμί του. Στα συν τα χειροποίητα μίνι σάντουιτς με προσούτο, οι πίτες και τα αλμυρά muffins. Πληροφορίες Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ. 210 7211348 Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com