«Η ανεπάρκεια σε εναέρια πυροσβεστικά μέσα περιορίζει για τους στρατηγούς της Πυροσβεστικής τις επιλογές. Και ο περιορισμός στις επιλογές δημιουργεί οριακές καταστάσεις (στις οποίες είσαι πιο ευάλωτος σε λάθη) και επιχειρησιακά κενά».

Η φράση ανήκει σε αξιωματικό της Πυροσβεστικής, ο οποίος περιγράφει στον «Ελεύθερο Τύπο» τη δυσκολία μίας κατάσβεσης όταν υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλα πύρινα μέτωπα, όπως και περιοχές που απαιτούν 24ωρη ετοιμότητα.

Στα Κύθηρα δεν υπήρχε -μετά την υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών- ενεργό μέτωπο και όλα έδειχναν ότι θα έμπαινε ένα τέλος στον εφιάλτη των κατοίκων. Κάποια από τα εναέρια μέσα έφυγαν από το νησί για ανεφοδιασμό και κάποια για να συνδράμουν σε φωτιά που ξέσπασε εκείνη την ώρα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Υάμεια Μεσσηνίας.

Οι δυνατοί άνεμοι στα Κύθηρα αναζωπύρωσαν λίγες ώρες μετά τις εστίες.

Οι ώρες που μεσολάβησαν από το πρωί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου χαρακτηρίζονται κρίσιμες.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι τα μέσα αεροπυρόσβεσης δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών σε όλη την Ελλάδα.

Από τα εφτά Καναντέρ CL-215 της Πυροσβεστικής είναι ετοιμοπόλεμα τα τρία και από τα 11 Καναντέρ CL-215 τα έξι. Η εκτίμηση στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου ήταν ότι εννιά CL-215 θα είναι καθημερινά διαθέσιμα. Ωστόσο, η πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε, καθώς πρόκειται για αεροσκάφη που έχουν στην «πλάτη» 40 χρόνια επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να καταγράφονται συχνά βλάβες που τα καθηλώνουν στο έδαφος. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν παραδόθηκαν στην Πυροσβεστική, λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες μίσθωσης, τα εφτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου, που θα έδιναν μία επιχειρησιακή ανάσα στο σχεδιασμό του Π.Σ.

 

Η οριακή κατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών

  • 3 από τα συνολικά 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ CL-415 είναι ετοιμοπόλεμα. Εχουν δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού.
  • 4 Καναντέρ CL-415 έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια.
  • 6 από τα συνολικά 11 αεροσκάφη Καναντέρ CL-215 είναι διαθέσιμα. Δυνατότητα ρίψης νερού 5,5 τόνων νερού.
  • 40 χρόνια επιχειρήσεων συμπληρώνουν τα Καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.
  • 18 αεροσκάφη Pezetel βρίσκονται σήμερα σε πτητική διαθεσιμότητα από τα συνολικά 21. Δυνατότητα ρίψης νερού 1,5-2 τόνους. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις (αεροδρόμια).
  • 3 Σινούκ του Στρατού είναι ετοιμοπόλεμα, ένα ιδιόκτητο Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου και τρία ελικόπτερα Ericsson.
  • 7 μισθωμένα με διεθνή διαγωνισμό ελικόπτερα μεσαίου τύπου δεν έχουν διατεθεί ακόμα στο Π.Σ., όπως είχε προγραμματιστεί.