Για ανεξαρτησία και οικονομία στη θέρμανση με φυσικό αέριο χωρίς απόφαση Γενικής Συνέλευσης σε πολυκατοικίες, κάνει λόγο με πρόσφατη ανακοίνωση του το Φυσικό Αέριο Αττικής.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής τονίζει ότι πλέον: «Η αποκοπή από την κεντρική θέρμανση και η εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου γίνεται πιο εύκολα και πιο άμεσα για τις περιπτώσεις πολυκατοικιών που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να ακολουθήσουν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής σημειώνει πως: «Βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4447/2016), η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική ανεξαρτήτως καυσίμου θέρμανση, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας.

Με αυτό τον τρόπο τα νοικοκυριά απαλλάσσονται από διαδικαστικά εμπόδια και αποκτούν πρόσβαση στην πλέον φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου της αιθαλομίχλης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η σύνδεση γίνεται ακόμα πιο ελκυστική καθώς ενεργοποιείται πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης για όλες τις κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις, ανεξαρτήτως ισχύος. Το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των €12.300 για κεντρικές θερμάνσεις, ενώ ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι η περίοδος που προβλέπει το πρόγραμμα για την αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού, που είναι 2 ή 3 έτη ανάλογα την περίπτωση. Η προσφορά ισχύει για υπογραφή σύμβασης έως και 31 Μαρτίου 2017.

Συνδυάζοντας μάλιστα και το γεγονός ότι τα τέλη σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου έχουν έκπτωση 100% για όλες τις κατηγορίες πελατών, τότε η λύση της θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι η βέλτιστη και ασύγκριτα πιο οικονομική επιλογή για τα νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα».

Εγκύκλιο που θα διευκρινίζει το νέο καθεστώς για την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να διευκρινίσει τις προϋποθέσεις αποκοπής από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει δυνατότητα τοποθέτησης αυτόνομων συστημάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση από το 51% των συνιδιοκτητών που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.

Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να ρυθμιστεί με την εγκύκλιο αφορά το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.

Οι απόψεις που διατυπώνονται επ’ αυτού αναφέρουν ότι εφόσον σε μια πολυκατοικία η κεντρική θέρμανση παραμένει κλειστή για λόγους οικονομικής ή άλλης αδυναμίας των ενοίκων, η διατήρηση της συμμετοχής για τα αυτονομούμενα διαμερίσματα δεν θα έχει πρακτικά οικονομικές επιπτώσεις για τους ιδιόκτητες τους (αφού η δαπάνη για θέρμανση είναι μηδενική, θα είναι μηδενική και η συμμετοχή).

Αντίθετα στις περιπτώσεις που η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, η διατήρηση της συμμετοχής έχει και ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς το αυτόνομο διαμέρισμα εξακολουθεί να έχει θερμική ωφέλεια από τη θέρμανση του υπόλοιπου κτιρίου με το κεντρικό σύστημα.

Αντιδράσεις όμως έχει προκαλέσει η νέα διάταξη για αυτόνομη θέρμανση η οποία χαρακτηρίζεται αδύνατη πρακτικά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την νέα διάταξη δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά ένας ιδιοκτήτης.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται».

Η διάταξη ισχύει από 23-12-2016.