Να βρει εναλλακτικούς τρόπους ώστε η σχεδιαζόμενη ανάρτηση  της λίστας χειρουργείου στα νοσοκομεία και του πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων στους ιστοτόπους να είναι νόμιμη και θεμιτή προτείνει  στο υπουργείο Υγείας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σε γνωμοδότηση της η Αρχή αναφέρει ότι τόσο τα τελευταία 4 ψηφία του ΑΜΚΑ, τα οποία σχεδιάζεται να αναρτώνται , όσο και η καταχώριση του αριθμού μητρώου του ασθενούς συνιστούν προσωπικά δεδομένα, καθώς έστω και έμμεσα είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ταυτότητα των  ασθενών από τρίτους.

Η Αρχή αποφαίνεται πως η ανάρτηση στοιχείων που προβλέπει η σχετική απόφαση συνιστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούν στην υγεία και η κατάρτιση της λίστας χειρουργείου και του πίνακα των διενεργηθέντων επειγόντων χειρουργείων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, συνιστά επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων γεγονός που αντίκειται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Έτσι, προτείνει, κατά πλειοψηφία, στο υπουργείο Υγείας να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους, αλλά και το ενδεχόμενο να προβεί σε βελτιώσεις διατυπώσεων του σχεδίου της υπουργικής απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα  με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης στη λίστα του χειρουργείου θα απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας που ισχύει για την εκτέλεση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων και θα καταχωρούνται μεταξύ των άλλων, τα 4 τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ του ασθενούς, ο αριθμός μητρώου του ασθενούς, το είδος του χειρουργείου, η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.