Το «πράσινο φως» άναψε το Ειρηνοδικείο Αθηνών στην «Ένωση  Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων» εγκρίνοντας την ίδρυση και το καταστατικό του νέου συνδικαλιστικού φορέα.

Ως ιδρυτικά μέλη της νέας Ένωσης  υπογράφουν 40 ανώτατοι δικαστές με πρώτη την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ενώ δεν συμμετέχουν στην κίνηση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και οι αντεισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες, ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί, προήχθησαν στις θέσεις που  κατέχουν κατά την τελευταία διετία. Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη του καταστατικού της νέας δικαστικής Ένωσης, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορούν να εγγραφούν ως μέλη της, όχι μόνον ανώτατοι δικαστές, αλλά και δικαστικοί όλων των βαθμίδων ακόμα και συνταξιούχοι.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και η Ένωση Εισαγγελέων έχουν καταγγείλει ως διασπαστική κίνηση την ενέργεια ίδρυσης της νέας Ένωσης συνδέοντας το εγχείρημα με προσπάθειες να δημιουργηθεί αντίπαλο σχήμα στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία ασκεί, όπως λένε, κριτική και στην ηγεσία της δικαιοσύνης για συγκεκριμένες ενέργειες.

Πάντως, η ίδρυση της νέας δικαστικής ένωσης, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στις ετήσιες συνελεύσεις των δικαστών και των εισαγγελέων που έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Νοεμβρίου και 10 Δεκεμβρίου.