Έντονοι προβληματισμοί εκφράστηκαν στις πρόσφατες συνεδριάσεις των Σχολικών Επιτροπών για την Α’/θμια και τη Β’/θμια εκπαίδευση του Δήμου Αλμυρού, για τη νέα κατάσταση που προκαλούν οι μειωμένες, σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι, δημόσιες δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα.

Αντιμέτωποι α) με την υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης και με καυτά προβλήματα όπως η έλλειψη βιβλίων και β) με τη διεύρυνση της μαθητικής κοινότητας του Δήμου Αλμυρού μετά τη συνένωση με τους υπόλοιπους ΟΤΑ της επαρχίας, είναι τα μέλη των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου, που βλέπουν τη φετινή χρονιά ως ένα μεγάλο στοίχημα ανταπόκρισης σε τεράστιες ανάγκες, αλλά με πενιχρά μέσα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Αλμυρού κ.Κων.Παπαδογιάννη, «για το δεύτερο τετράμηνο του 2011 ο Δήμος Αλμυρού έλαβε για τις λειτουργικές ανάγκες όλων των σχολείων του συνολικά 72.000 ευρώ. Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, ο Καποδιστριακός Δήμος Αλμυρού, δίχως δηλαδή να συνυπολογίζονται οι Δήμοι Πτελεού και Σούρπης και η Ανάβρα, είχε ενισχυθεί από την Πολιτεία με 98.000 ευρώ. Αφενός δηλαδή προκύπτει μείωση ως προς την κρατική επιχορήγηση του 4μήνου, αφετέρου η μείωση γίνεται μεγαλύτερη αν προσδιοριστεί με βάση το σημερινό αριθμό διδακτηρίων και μαθητών του νέου Δήμου Αλμυρού. Σήμερα έχουμε 24 σχολικά συμβούλια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με 1.550 μαθητές και 8 σχολικά συμβούλια στη δευτεροβάθμια με 1.300 περίπου μαθητές. Τα χρήματα που μας έχουν έρθει είναι λιγότερα, οι ανάγκες περισσότερες. Ήδη τα φωτοτυπικά σε σχολεία παρουσιάζουν βλάβες λόγω της αυξημένης χρήσης από την παραγωγή αντιτύπων που προκαλεί η έλλειψη βιβλίων. Θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά φέτος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Αλμυρού και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού κ.Φώτης Χατζηδητρίου.

«Αν απλά προσθέσουμε τα σχολικά συγκροτήματα, αυτά ανέρχονται σε 24 πρωτοβάθμιας και οκτώ δευτεροβάθμιας, σύνολο 32 σχολεία. Αν αυτά τα σχολεία χρειαστούν έναν τόνο πετρέλαιο το μήνα, μιλάμε για 32 τόνους, δηλαδή για 26.000 περίπου ευρώ με τρέχουσες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Αν η τιμή του εξισωθεί με του πετρελαίου κίνησης, θα χρειαζόμαστε 48.000 ευρώ το μήνα μόνο για καύσιμα. Φανταστείτε ότι η κρατική ενίσχυση του 4μήνου είναι 72.000 ευρώ για όλες τις λειτουργικές ανάγκες όλων των σχολείων του Δήμου μας. Είναι αδύνατον με τέτοιες χρηματοδότησεις από την Πολιτεία να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων μας», τονίζει ο κ.Χατζηδημητρίου.

Πηγή: Θεσσαλία