Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο χρονικό διάστημα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι έλεγχοι θα εστιαστούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται μέσα και γύρω από το χώρο της ΔΕΘ αλλά και στα σχολικά κυλικεία, καθώς βάσει νόμου πρέπει να πωλούν συγκεκριμένα είδη τροφίμων.

«Μέσα σε λίγες μέρες θα πλημμυρίσει η πόλη από κόσμο» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας έναν γενικότερο προγραμματισμό ελέγχων, σε συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και τον ΕΦΕΤ.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την προέλευση του μαγειρικού λαδιού. «Κυκλοφορούν διάφορα λάδια αμφιβόλου ποιότητας. Τα λάδια που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα, δηλαδή είτε να κυκλοφορούν στο εμπόριο είτε να είναι από πιστοποιημένο παραγωγό» σχολιάζει και αναφέρει ότι στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις στη χρήση μη πιστοποιημένου λαδιού, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 1.000 – 1.500 ευρώ σε κάθε μία από τις επιχειρήσεις αυτές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συχνότερες καταγγελίες που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, διευκρινίζει ότι οι περισσότερες αφορούν τα πρατήρια καυσίμων και για τον λόγο αυτό εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν και στα βενζινάδικα.