Ο θεσμός της προαιρετικής μαθητείας, που θα αφορά το τέταρτο έτος των ΕΠΑΛ, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο Ηράκλειο.

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε ημερίδα για την παρουσίαση του «Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για την Αναβάθμιση της ΕΕΚ/Μαθητείας» του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που διοργάνωσε το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας επισημάνθηκε ότι το Ηράκλειο είναι η τρίτη περιοχή της χώρας, στην οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά ο θεσμός της προαιρετικής μαθητείας, που θα αφορά το τέταρτο έτος των ΕΠΑΛ.

Επίσης, όπως τονίστηκε, καθοριστική σημασία γι’ αυτήν την επιλογή του υπουργείου είχε το σημαντικό έργο που παρέχει στην αγορά εργασίας μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης το ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, τόσο στην κατάρτιση των επιχειρηματιών υποδοχής μαθητείας, όσο και στην πιστοποίηση των δεξιοτήτων τους.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδεία, Ηρακλής Πλιάκης, παρουσίασε το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο για την αναβάθμιση της ΕΕΚ/Μαθητείας. Στη συνέχεια, ο διευθυντής ΕΕ Τεχνικής Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ, Γιώργος Μουστάκας, ανέλυσε τον κεντρικό σχεδιασμό και αναφέρθηκε στις βασικές παραμέτρους του, ενώ η κ. Κωστάκη, εκ μέρους του Πρώτου Εργαστηριακού Κέντρου (ΕΚ) Ηρακλείου, παρουσίασε τη μέχρι σήμερα εξέλιξη της συνεργασίας για τη λειτουργία του θεσμού της μαθητείας στο Ηράκλειο.

Ακολούθως, αναδείχθηκαν οι σημαντικές πτυχές που απαιτείται να μελετηθούν περαιτέρω σχετικά με το πλαίσιο εφαρμογής της μαθητείας και αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία του θεσμού της μαθητείας ως σημαντικού πυλώνα για τη θεμελίωση μίας υγιούς αναπτυξιακής επιχειρηματικότητας. Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη για σύζευξη της παραγωγής με την εκπαίδευση και αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος της μαθητείας ως θεσμού που προετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους και παράλληλα μεταφέρει τεχνογνωσία και καινοτομίες στις επιχειρήσεις.