Η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, διαψεύδει τα όσα δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι δηλαδή την είχε εγκαίρως ενημερώσει για το πρόβλημα που είχε προκύψει με τα βιβλία. Η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Λυπούμαι, αλλά είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω στη δημόσια δήλωση του κ. Αντιπροέδρου, και να υπενθυμίσω ότι η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα.

Ο κ. Αγγελάρας γνωρίζει ότι:

1. Το Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του οποίου προΐσταται και στο οποίο προήδρευσε ο κ. Αγγελάρας, καθυστέρησε να εκδώσει την απόφασή του, παραβαίνοντας ρητή διάταξη του νόμου. Από τις 19 Απριλίου που κατατέθηκε η σχετική αίτηση ανάκλησης από τον ΟΕΔΒ η απόφαση δημοσιοποιήθηκε στις 12 και κοινοποιήθηκε στον ΟΕΔΒ στις 19 Ιουλίου. Ήτοι με καθυστέρηση ενάμιση μήνα.

2. «Κατά το διάστημα που εκκρεμούσε η εκφορά της δικαστικής κρίσης περί της νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη διαγωνιστική προσπάθεια» (Πράξη 61/2011 VI Κλιμακίου Ελεγκτικού Συνεδρίου). Δηλαδή, ανεξαρτήτως του εάν και τι γνώριζε ποιος, η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης -και ανεξαρτήτως του εάν αυτή ήτο θετική ή αρνητική- οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο αδιέξοδο που περιήλθε ο ΟΕΔΒ για την έγκαιρη προμήθεια του αναγκαίου χαρτιού εκτύπωσης των βιβλίων.

Ο σεβασμός στη νομιμότητα και το δημόσιο χρήμα, και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί προφανές χρέος όλων μας. Όπως και ο σεβασμός στην δικαστική κρίση αποτελεί για μένα πάγια αρχή και πεποίθηση».