Σε επιχείρηση διάσωσης ενός παραπληγικού πρόσφυγα, με αναπηρία στα κάτω άκρα, έσπευσε χθες η Βάση Ετοιμότητας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Χίο, μετά από κλήση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.

Ο πρόσφυγας ξεκίνησε να κολυμπάει από την περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού της Σούδας Χίου με κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια, στις 12.30 το μεσημέρι, και μέσα σε συνθήκες ισχυρού κυματισμού, με αποτέλεσμα η ζωή του να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Άμεσα ενημερώθηκαν τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Χίου, τα οποία ανταποκρίθηκαν σε μόλις οκτώ λεπτά και στελέχωσαν το διασωστικό σκάφος IRINI (Rescue 6), που έσπευσε σε βοήθεια. Το σκάφος, αφού μετέβη στον τόπο του συμβάντος, εντόπισε κι άλλο μετανάστη που κολυμπούσε στην ίδια περιοχή, τον οποίο βοήθησε να βγει στην ακτή, ενώ μετά από έρευνα 20 λεπτών εντόπισε και τον μετανάστη με την παραπληγία, ο οποίος βρέθηκε εξουθενωμένος στα βράχια του βόρειου λιμενοβραχίονα  του κεντρικού Λιμένα Χίου. Ο πρόσφυγας δεν κατάφερε να κολυμπήσει αρκετά για να απομακρυνθεί από την ακτή και κατέληξε στο σημείο αυτό.

Τα μέλη της ΕΟΔ Χίου μετέφεραν τους δύο πρόσφυγες με ασφάλεια στο Λιμάνι και από εκεί μεταφέρθηκαν από τις αρχές στον καταυλισμό της Σούδας.