Αναχώρησαν στις τεσσεράμισι το απόγευμα με τα ποδήλατά τους, από το γερμανικό ινστιτούτο «Γκαίτε» της Θεσσαλονίκης για το μεγάλο ταξίδι τους μέχρι τη Στουτγκάρδη, δεκαοκτώ Γερμανοί ποδηλάτες με αναπηρίες, ασφαλισμένοι του γερμανικού ταμείου ασφάλισης (Deutsch Rentenversichrung), με έδρα τη Στουτγάρδη.

Οι ποδηλάτες θα διανύσουν δύο χιλιάδες χιλιόμετρα σε δεκατέσσερις μέρες, κάνοντας ποδήλατο κατά μέσο όρο εκατόν ογδόντα χιλιόμετρα ημερησίως κατά την πρώτη εβδομάδα και περίπου εκατό χιλιόμετρα ημερησίως τη δεύτερη.

Δύο από τους ποδηλάτες πάσχουν από σοβαρές κινητικές αναπηρίες από ατυχήματα και κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν βαριές ασθένειες, αλλά αγαπούν όλοι το ποδήλατο και συμμετέχουν αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια. Αγαπούν όμως ταυτόχρονα και τη χώρα μας, όπως φαίνεται, καθώς οι διοργανωτές επέμεναν να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη ποδηλατοδρομία από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από τη Θεσσαλονίκη. «Συνήθως ποδηλατώ περίπου σαράντα χιλιόμετρα τη μέρα και δεν έχω ξαναδοκιμάσει κάτι τέτοιο. Καταβάλω μεγάλη προσπάθεια μετά το ατύχημα,

αλλά στο τέλος της ημέρας νοιώθω ότι με έχει βοηθήσει και αισθάνομαι καλύτερα», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο νεώτερος από τους ποδηλάτες, ο 34χρονος, Μάρκο Λογκομπούγκο.

«Είχαμε ανέκαθεν μεγάλη αγάπη για τους Έλληνες αλλά και στενές σχέσεις, αφού ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του φορέα είχε να κάνει και με τις συντάξεις των ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επίσης συμμετέχων με το ποδήλατο του στο συγκεκριμένο ταξίδι, υπεύθυνος του ασφαλιστικού ταμείου στην περιοχή Βάδης – Βιρτεμβέργης, Hubert Seiter.

Ο διευθυντής του Γκαίτε, Peter Panes τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο υποπρόξενος του γερμανικού προξενείου Θεσσαλονίκης Klaus Bormann πρόσθεσε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες στον πολιτισμό και την τέχνη εντείνονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που φανερώνει τις επιδιώξεις για περαιτέρω σύσφιξη των ήδη καλών σχέσεων των δύο χωρών.

Οι ταξιδιώτες έφτασαν αεροπορικώς στις δύο παρά τέταρτο στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου τους υποδέχτηκαν υπεύθυνοι του «Γκαίτε» και τους ξενάγησαν στην πόλη. Ανάμεσα τους και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, Μάκης Βοϊτσίδης, που έκανε μαζί τους τη διαδρομή, ποδηλατώντας.

«Η ΕΣΗΕΜ-Θ έχει συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού με το Γκαίτε, όπως και με ανάλογα μορφωτικά ιδρύματα άλλων χωρών και με τον τρόπο αυτό στηρίξαμε κι εμείς αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία», τόνισε ο κ. Βοϊτσίδης.

Οι ποδηλάτες θα διανυκτερεύσουν απόψε στο Κιλκίς και αύριο μέσω Σαντάνσκι θα φτάσουν στη Σόφια. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους θα περάσουν και από τη Σερβία και θα καταλήξουν έπειτα από δύο εβδομάδες στη Στουτγάρδη.