Η ιδιαίτερη βαρύτητα του φαινομένου της ρητορικής μίσους, αλλά και ο επείγων χαρακτήρας της αντιμετώπισής του, επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές, κατα τη διάρκεια της ημερίδας “No hate speech movement (Όχι στη ρητορική του μίσους)”, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή, στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Στη ρητορική μίσους εντάσσεται, μεταξύ άλλων, η έκφραση της ξενοφοβίας, της περιθωριοποίησης, του ρατσισμού και του cyber bullying. Για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, αναμένεται να οργανωθεί από το υπουργείο Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ένα πρόγραμμα-πλαίσιο προώθησης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα σχολεία, κατά της ρητορικής μίσους.

Την ημερίδα, με την οποία και σηματοδοτήθηκε η ανάληψη από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της προώθησης της εκστρατείας κατά της ρητορικής μίσους, χαιρέτισε η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου. “Είναι αναγκαίο, λόγω της πραγματικότητας που ζούμε, να μιλήσουμε για τα πράγματα εκείνα που οδηγούν στον εκβαρβαρισμό της κοινωνίας”, είπε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε ότι κάποια σχόλια δεν είναι απλά αστεϊσμοί, αλλά μια πρώτη πράξη ενός έργου που “υπόγεια και ύπουλα”, οδηγεί σε μια κοινωνία “χωρίς ανεκτικότητα, χωρίς ελαστικότητα, που μαθαίνει να ζει με κανόνες που φτιάχνουν ορισμένοι”.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανίας Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους αφορά όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες και ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας νέας γενιάς, με κοινωνική ευαισθησία, που δεν θα αδιαφορήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη, στον δικό της χαιρετισμό, η Αννέτα Καββαδία, αντιπρόεδρος της ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η ρητορική μίσους πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα ίδια όπλα που χρησιμοποιεί, την τεχνολογία δηλαδή και τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα και με τη ενεργό συμμετοχή των νέων. Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας, που θα προωθεί την εκστρατεία κατά της ρητορικής μίσους.

Στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι φορέων μεταναστών, προσφύγων, ΛΟΑΤ, εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος, αλλά και εκπαιδευτικοί.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.