«Προστασία» σε παιδότοπους πουλούσαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα περνούσαν καθημερινά από τους χώρους αυτούς, μετρούσαν τα παιδάκια που έπαιζαν και αντιστοίχως προσάρμοζαν τις οικονομικές απαιτήσεις τους! Οι ίδιοι αξιωματικοί «προστάτευαν» ακόμη και πίστες ταχύτητας στη Γλυφάδα αλλά και εκθέσεις με ερωτικά είδη.

Λειτουργούσαν ως μεσάζοντες τοκογλύφων προκειμένου οι τελευταίοι να διευρύνουν την πελατεία τους, μεσολαβούσαν σε συναδέλφους τους για την έκδοση πλαστών ταυτοτήτων, ενώ φέρεται ότι διέθεταν «υψηλές διασυνδέσεις» στην ΕΛ.ΑΣ. και σε ζωτικές υπηρεσίες του αστυνομικού σώματος οι οποίες διερευνώνται τα τελευταία 24ωρα.

«Το Βήμα» παρουσιάζει τον άγνωστο δικαστικό φάκελο της καταγγελλόμενης δράσης δύο υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.που υπηρετούσαν στο Αρχηγείο αλλά και σε Τμήμα Ασφαλείας σε παραλιακό δήμο της Αθήνας και οι οποίοι φέρεται, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων,ότι εισέπρατταν σημαντικά χρηματικά ποσά από εκβιάσεις ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων- και όχι μόνο-κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Εντυπωσιακό στοιχείο στον συγκεκριμένο φάκελο είναι οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων αξιωματικών στις οποίες ακούγονται να επικαλούνται γνωριμίες με διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να προχωρούν στην προστασία χαρτοπαικτικών λεσχών.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι δύο αξιωματικοί πλησίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων- εκ των οποίων πολλά γνωστά νυχτερινά κέντρα της παραλίας- προκειμένου να τους αποσπούν εκβιαστικά χρηματικά ποσά. Αρκετούς που δεν διέθεταν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας τούς απειλούσαν με συνεχείς ελέγχους διαρκείας, ενώ σε όσους λειτουργούσαν νόμιμα ανέφεραν ως «φόβητρο» ελέγχους για ηχορρύπανση!

Όπως κατέθεσε ένας εκ των εκβιαζομένων καταστηματαρχών στις 6 Ιουνίου 2001, «με πλησίασε ένας από τους αξιωματικούς και μου είπε ότι είχε γίνει αναφορά “από ψηλά, από το Αρχηγείο”, να με προσέξει και ότι κάποιος από εκεί με ψάχνει. Στη συνέχεια μου ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πρέπει να τα βρούμε για να βοηθηθείς. Πρέπει όμως να βοηθήσεις κι εσύ, με ένα μικρό τίμημα. Χωρίς όμως να σε πνίξω αλλά για να κανονίσουμε τον άνθρωπο επάνω…”».

Όπως προκύπτει από τις ίδιες αναφορές των καταστηματαρχών, ένας από τους ύποπτους αξιωματικούς τούς έλεγε ότι «δέχεται εντολή και δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του», ενώ ονόμαζε «ψάρια» τα χρήματα που έπαιρνε! Σύμφωνα με τις καταθέσεις, οι δύο αξιωματικοί επικαλούνταν γνωριμίες με «στρατηγούς» της ΕΛ.ΑΣ. αναφέροντας ανάμεσα σε άλλους και τον «αρχηγό της Άμεσης Δράσης» ή ακόμη και ηγετικά στελέχη της Αστυνομίας για τα οποία δεν φαίνεται να έχει προκύψει οποιαδήποτε ένδειξη ότι γνώριζαν οτιδήποτε.

Σύμφωνα με καταθέσεις, όταν ορισμένοι από τους καταστηματάρχες είχαν οικονομικά προβλήματα, οι αξιωματικοί τούς υποδείκνυαν έναν τοκογλύφο στον οποίο μπορούσαν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν «βοήθεια». Οπως κατέθεσε ένας εκ των επιχειρηματιών, ο οποίος πάντως αρνήθηκε να κατονομάσει τον τοκογλύφο, «ο αστυνομικός με έφερε σε επαφή μαζί του. Εκείνος μου ζήτησε να προσημειώσω το σπίτι μου για να μου δώσει 20.000 ευρώ, δεν το δέχθηκα όμως».

Στον φάκελο της υπόθεσης διαφθοράς περιλαμβάνονται ακόμη στοιχεία και για άλλες παράνομες ή παράτυπες ενέργειες των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι αξιωματικοί είχαν φροντίσει ώστε να βάλουν- παρατύπως ασφαλώς αστυνομική συνοδεία σε επιχειρηματίες που ήταν οργανωτές μεγάλης έκθεσης με ερωτικά είδη!

Επιπλέον φαίνεται να πρότειναν αμοιβή σε άλλους αστυνομικούς προκειμένου να εκδίδουν δελτία ταυτότητας είτε παραποιημένα είτε χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Υφιστάμενοί τους όμως φέρεται να μην υπέκυψαν στην πίεσή τους και αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Ωστόσο οι αναφερόμενοι αξιωματικοί επεδείκνυαν μια εντυπωσιακή σπουδή προκειμένου να εξυπηρετούν τους επιχειρηματίες που τους κατέβαλλαν χρηματικά ποσά.

Όπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, οι κατηγορούμενοι έστησαν ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να απομακρύνουν έναν μικροπωλητή που πωλούσε καλαμπόκια έξω από ένα μαγαζί και ο οποίος ενοχλούσε τον καταστηματάρχη-«πελάτη» τους.

Ανάμεσα στις καταγγελίες που έχουν υπάρξει σε βάρος τους είναι ότι ύστερα από τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας για ποδοσφαιρικούς αγώνες ενημέρωναν- με το αζημίωτο- τους ιδιοκτήτες καντινών για το σημείο από όπου θα περνούσαν οι φανατικοί οπαδοί προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη πελατεία.