Πορεία στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων κινήσεων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία και ομιλίες στο δημοτικό θέατρο της πόλης περιελάμβανε η πρώτη μέρα των διήμερων κινητοποιήσεων που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), με αίτημα την πτώση του φράχτη του Έβρου και το άνοιγμα των συνόρων.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος ποιητής και διανοούμενος Γιασάρ Μιράτς, εκπρόσωπος του «Μπλοκ Ειρήνης», ανέφερε πως ο πραγματικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα του είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που δηλώνει η κυβέρνηση της χώρας του. Τόνισε πως ο τουρκικός λαός αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τους πρόσφυγες, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων επιθυμεί να μείνει μόνιμα, όπως επισήμανε, στη γείτονα χώρα.

«Στο όνομα της ασφάλειας της Ευρώπης και όσο αυξάνεται η πίεση στο μεταναστευτικό, μετανάστες και πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς τα περάσματά τους ελέγχονται από συμμορίες που συνεχώς αυξάνουν το αντίτιμο του ταξιδιού». Τα παραπάνω δήλωσε η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κωνσταντινούπολης, Φαντιμέ Καβάκ. Κατήγγειλε πως εξαιτίας των νόμων ενάντια στο μεταναστευτικό, η πλειοψηφία των μεταναστών εργάζεται στην Τουρκία με πολύ μικρή αμοιβή, χωρίς ασφάλεια, εκπαίδευση και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. «Απαιτούμε λήψη μέτρων για ασφαλή είσοδο και να μην ενοχοποιούν τους μετανάστες», κατέληξε η κα Καβάκ.

Ως μία συντονισμένη διεθνή δράση και επίκαιρη κραυγή αγωνίας όλων όσοι δεν ανέχονται να πνίγονται παιδιά στο Αιγαίο, περιέγραψε το διήμερο των εκδηλώσεων κατά του φράχτη ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου. Ο κ. Κωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι τα αντιρατσιστικά κινήματα έχουν επιλέξει τη 19ηΜαρτίου, ημερομηνία συνδεδεμένη, όπως εξήγησε, με την 21η Μάρτη, διεθνή ημέρα του ΟΗΕ κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, ως παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης, ως το μεγάλο πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο σταθμό αυτού του κινήματος.

Για κατάφορη παραβίαση της σύμβασης της Γενεύης, που έχει υπογράψει η Ελλάδα και βάσει της οποίας «κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να φτάνει στα σύνορα μιας χώρας και εκεί αν χρειαστεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο ή προστασία για ένα χρονικό διάστημα, κάτι που η Ελλάδα δεν επιτρέπει από το 2011σε κανέναν απολύτως», έκανε λόγο στην ομιλία του ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος.

Τέλος ο Εμίν Σακίρ, εκπρόσωπος της αντιρατσιστικής πλατφόρμας στην Τουρκία, περιέγραψε την κατάσταση των προσφύγων στη χώρα του σημειώνοντας: «Κοιμούνται και ζητιανεύουν στους δρόμους. Μένουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς να τους αφήνουν να βγαίνουν έξω απ’ αυτά. Οι λίγο πιο τυχεροί μπορούν, αν βρουν δουλειά, να δουλεύουν με 150 ευρώ τουλάχιστον 16 ώρες την ημέρα… Καθημερινά δέχονται το ρατσισμό από συγκεκριμένες ομάδες. Το 2015 δέχθηκαν οργανωμένα επιθέσεις από φασιστικές ομάδες. Κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν, ενώ σ’ άλλους έκαψαν τα σπίτια τους. Βέβαια δεν τιμωρήθηκε κανείς από τους δράστες. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη».

Ο κ. Σακίρ κατηγόρησε την κυβέρνηση της χώρας του ισχυριζόμενος ότι στοχοποίησε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποκαλώντας τα στρατόπεδα τρομοκρατών. «Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Σύρους πρόσφυγες ως χαρτί διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Γι’ αυτό δέχτηκε να πάρει τα 3 δισ. από την Ευρώπη και να κρατήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Έκλεισε τα σύνορα σ’ όλους τους Σύρους με αφορμή το ISIS, λέγοντας ότι αυτοί που περνάνε είναι ισλαμιστές. Αυτοί είναι οι λόγοι που περίπου 250.000 Σύροι θέλουν να φύγουν από την Τουρκία και να περάσουν στην Ευρώπη» ανέφερε.

Η πλειοψηφία των περίπου 600-700 διαδηλωτών που ήρθαν στην Αλεξανδρούπολη από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, θα διανυκτερεύσουν το βράδυ σε αίθουσα νυχτερινού κέντρου της πόλης έναντι μικρού οικονομικού αντίτιμου, ενώ τη σίτισή τους ανέλαβε η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», που δραστηριοποιείται στην πόλη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.