Με το χειρότερο τρόπο, παρά λίγο να τελείωναν οι διακοπές για μία οικογένεια Ιταλών, η οποία παραθερίζει στην Αλόννησο, όταν το 12χρονο κοριτσάκι τους ήπιε θαλασσινό νερό ενώ κολυμπούσε και στη συνέχεια δεν αισθάνθηκε καλά. ‘Αμεσα, στήθηκε επιχείρηση εκτάκτου ανάγκης για τη διάσωση της 12χρονης Ιταλίδας από το Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου στις 10.10 το βράδυ. Με τη συνδρομή του μικρού επιβατηγού «Ευαγγελίστρια», η μικρούλα, η οποία έπαθε αναρρόφηση από το πολύ θαλασσινό νερό που ήπιε, μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Βόλου και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίστηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Η περιπέτεια της μικρής είχε αίσιο τέλος και είναι εκτός κινδύνου.

Στο μεταξύ, πανικός προκλήθηκε, χθες λίγο μετά το μεσημέρι, στις Κουκουναριές Σκιάθου, όταν 65χρονη Ρουμάνα ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις της και παρά την παροχή πρώτων βοηθειών από τους ναυαγοσώστες, η άτυχη τουρίστρια δεν κατέστη δυνατόν να κρατηθεί στη ζωή.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 1.30 το μεσημέρι, ενώ στην παραλία των Κουκουναριών υπήρχε πολύς κόσμος. Η Ρουμάνα, που βρισκόταν εκεί με το σύντροφό της, αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ κολυμπούσε και έγινε αντιληπτή από εκμισθωτή θαλασσίων μέσων αναψυχής που έσπευσε να τη βγάλει στην ακτή. Η όλη προσπάθεια όμως απέβη άκαρπη, για την άτυχη γυναίκα. Επί τόπου κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που την παρέλαβε νεκρή και τη μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου διέταξε τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου της.

Μάστιγα οι πνιγμοί

Πάντως, από την έναρξη της θερινής περιόδου, έως και σήμερα, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά στη Μαγνησία, σε ότι αφορά τους πνιγμούς ανθρώπων.  Ήδη, 7 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εντός του Παγασητικού, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου. Στους αριθμούς αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται τα περιστατικά στα νησιά των Σποράδων. Το δελτίο ενημέρωσης της Λιμενικής Αστυνομίας μόνο την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε 3 πνιγμούς. Συνολικά στην χερσαία και την νησιωτική Μαγνησία έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα από την έναρξη της τουριστικής σεζόν 9 πνιγμοί.

Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι κατά κύριο λόγο, που ενώ ακολουθούν θεραπευτική αγωγή δεν τηρούν τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού και δεν λαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας κατά την κολύμβηση.

Το αποτέλεσμα είναι τραγικό, καθώς σε λίγες περιπτώσεις υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για την παροχή πρώτων βοηθειών και την ανάκτηση των αισθήσεων. Οι λουόμενοι γίνονται αντιληπτοί με καθυστέρηση χρόνου, με αποτέλεσμα τα περιθώρια για την παροχή πρώτων βοηθειών να είναι σχεδόν μηδαμινά.

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις -με εξαίρεση ένα περιστατικό στη Μηλίνα του νότιου Πηλίου, με έναν 69χρονο Γερμανό που ενώ διεσώθη αρχικά, υπέκυψε τέσσερις ημέρες αργότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου- τα πληρώματα του ΕΚΑΒ παραλαμβάνουν νεκρούς τους λουόμενους και τους μεταφέρουν στον Βόλο, προκειμένου να διαπιστωθεί τυπικά ο θάνατός τους.