Δραστική μείωση των δαπανών που δίνονται κάθε χρόνο για τη λειτουργία των σχολείων παρατηρείται συνεχώς, με αποτέλεσμα σε λίγο, λόγω μνημονίου και λόγω των οριζόντιων περικοπών που γίνονται σε όλα τα υπουργεία, τα σχολεία να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε τα απορρυπαντικά για να καθαρίζονται οι αίθουσες διδασκαλίας.

Η κατάσταση για τη Μαγνησία και τον ενιαίο Δήμο Βόλου δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από αυτή που ισχύει σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κάποιος ότι η εικόνα για τη Μαγνησία και το Δήμο Βόλου είναι ακόμη χειρότερη, καθώς η περιοχή φαίνεται να αδικείται σε σχέση με άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα.

Το θέμα με τις συρρικνούμενες λειτουργικές δαπάνες των σχολείων συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, όπου ήλθαν προς έγκριση οι ομόφωνες αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για την κατανομή της α΄ δόσης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νέου και ενιαίου Δήμου Βόλου. Μία κατανομή από τις τρεις συνολικά που χορηγούνται κατά έτος από το αρμόδιο υπουργείο και η οποία ανέρχεται συνολικά στις 365.127,44 ευρώ.

Και αν κάποιος σπεύσει να πει ότι το παραπάνω ποσό μόνον ευκαταφρόνητο δεν είναι, σημειώνουμε ότι η τελευταία δόση που δόθηκε για το 2010, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν αυξημένη κατά 25% καθώς ήταν της τάξεως των 473.423,42 ευρώ.

Ότι το ποσό είναι ανεπαρκές για τις λειτουργικές δαπάνες φαίνεται και από την κατανομή που γίνεται όπως και τις σχολικές μονάδες που καλύπτει.

Ειδικότερα από το ποσό της α΄ δόσης των 365.127 ευρώ τα 225.989 ευρώ θα κατευθυνθούν στις Σχολικές Επιτροπές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα 136.638 ευρώ στις Σχολικές Επιτροπές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα 225.989 ευρώ της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον ενιαίο Δήμο Βόλου αφορούν σε 109 Δημοτικά και 127 Νηπιαγωγεία με 954 τμήματα, 1.147 αίθουσες και 171 Ολοήμερα. Τα 136.638 ευρώ που θα δοθούν στις Σχολικές Επιτροπές Δευτεροβάθμιας αφορούν σε 21 Γυμνάσια, 27 Λύκεια και 495 συνολικά τμήματα.

Με αυτά τα χρήματα, όπως ισχυρίζεται η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Σούλα Μπαρτζιώκα, οφείλουν οι σχολικές επιτροπές να χορηγούν τα αναγκαία υλικά καθαριότητας στις καθαρίστριες των σχολείων και να πληρώνουν τους λογαριασμούς Κοινής Ωφέλειας, όπως νερό, φως, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.

Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου ο Δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής να επανεξετάσει τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατανομή από το υπουργείο, έτσι ώστε να συνταχθεί μία τεκμηριωμένη πρόταση από τη Δημοτική Αρχή με την οποία θα ζητείται η αλλαγή των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται σήμερα (τμήματα, μαθητικός πληθυσμός, γεωγραφικό διαμέρισμα, πεδινό ή ορεινό γεωγραφικό διαμέρισμα), προκειμένου να σταματήσουν πιθανές αδικίες που συντελούνται σε βάρος της Μαγνησίας και του ενιαίου Δήμου Βόλου.

Πηγή: taxydromos