Θύματα ατυχήματος πέφτουν είκοσι εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, ενώ δέκα χιλιάδες από αυτά χάνουν την ζωή τους και τριάντα χιλιάδες μένουν ανάπηρα.

Το τραύμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 1-44 ετών και συνιστά το 12% της παγκόσμιας νοσηρότητας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής, που θα πραγματοποιηθεί 17-19 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Στα παιδιά ηλικίας έως 5 ετών πρώτη αιτία θανάτου είναι τα τραύματα από πτώσεις, ενώ στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας κύρια αιτία θανάτου είναι τα τροχαία, συμπεριλαμβανομένων και των συγκρούσεων με ποδήλατο, επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, χειρουργός παίδων, Κωνσταντίνος Καλλέργης.

Στη χώρα μας, κάθε χρόνο, περίπου 20 χιλιάδες παιδιά νοσηλεύονται εξαιτίας κάποιου ατυχήματος. Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός αυτός πλησιάζει τις δύο χιλιάδες, ενώ κάθε χρόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων της πόλης προσέρχονται 10.800 τραυματισμένα παιδιά και μόνο το 0,3% των παιδιών αυτών μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Το 75% των τραυμάτων και κακώσεων σε παιδιά οφείλονται στα τροχαία.

Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει παιδιατρικό νοσοκομείο με εξειδικευμένο τμήμα επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών και ότι οι 8 κλίνες Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ιπποκράτειου δεν καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιατρικού πληθυσμού στον άξονα Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, εάν ληφθεί υπόψη ότι απαιτούνται 15 κλίνες.