Κρούσματα στρεπτόκοκκου καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, οδηγώντας στο προσωρινό κλείσιμο σχολικών μονάδων για προληπτικούς λόγους, σήμερα Δευτέρα.
Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κλειστό θα παραμείνει το σχολικό συγκρότημα στην Πλατεία Σκρα, στο οποίο στεγάζονται το 5ο και το 13ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το 27ο Νηπιαγωγείο. Κλειστό θα είναι και το Κλειστό Γυμναστήριο του συγκροτήματος. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 9ο Νηπιαγωγείο στην ίδια περιοχή.
Στο δήμο Δέλτα, μετά από τέσσερα περιστατικά που εντοπίστηκαν σε σχολεία των Κυμίνων και της Σίνδου, πραγματοποιούνται προληπτικές απολυμάνσεις, ενώ στον δήμο Ωραιοκάστρου, κρούσμα εντοπίστηκε στο 6ο Νηπιαγωγείο.
Στις Σέρρες, κλειστά θα παραμείνουν το 4ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο, το 8ο και 25ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το Μουσικό Σχολείο Σερρών.
Στην Αττική, τα 1ο και 5ο Νηπιαγωγεία Βύρωνα δεν θα λειτουργήσουν προληπτικά.
Τέλος, στην Κρήτη, δεν θα λειτουργήσει σήμερα το Νηπιαγωγείο Καστελλίου στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στο 2ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου Ρεθύμνου.
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Δεν χρειάζονται απολυμάνσεις, ούτε να κλείνουν σχολεία
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, απηύθυνε παράκληση, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Update, να σταματήσουν να κλείνουν τα σχολεία και να σταματήσουν οι απολυμάνσεις, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους, την αντοχή του στρεπτόκοκκου, αλλά και τα πρώτα σημάδια.
Ο στρεπτόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον ή στις επιφάνειες, έχει ανάγκη του οργανισμού. Κατανοητό είναι και οι δήμοι και οι γονείς να θέλουν να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, με κλειστά σχολεία και απολυμάνσεις όμως, δεν τα προστατεύουν και μάλιστα μπορείτε να κάνουν και κακό.
Τι χρειάζεται να κάνουμε
- Πρώτα από όλα το όποιο κρούσμα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι τουλάχιστον 24 ώρες αφού πάρει αντιβίωση για να σταματήσει να μεταδίδει και μετά να πάει στο σχολείο.
- Στο σχολείο παίρνουμε μέτρα ενισχυμένης ατομικής υγιεινής.
- Πλύσιμο χεριών – Πάντα πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά να μοιράζονται αντικείμενα, το μπουκάλι με το νερό κτλ.
- Αυξημένη καθαριότητα στην τάξη.
Δύο ειδών λοιμώξεις
«Εμείς ως ΕΟΔΥ, επειδή είδαμε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες και εδώ είχαμε μια αύξηση μετά τον Covid, στήσαμε ένα σύστημα καταγραφής για τις σοβαρές μορφές, για τις διεισδυτικές. Το 2023 που στήσαμε το δίκτυο είχαμε 90 κρούσματα, το 2024 είχαμε 68 και μέχρι τις 22/5 έχουμε 24 κρούσματα περίπου.
«Η θνητότητα είναι μεγάλη, είναι υψηλή, είναι περίπου 25%. 1 στα 4 άτομα που νοσεί περίπου πεθαίνει αλλά είναι η διεισδυτική μορφή. Ταυτόχρονα έχουμε και εκατοντάδες άλλα κρούσματα τα οποία δεν έχουν τη σοβαρότητα της διεισδυτικής μορφής του στρεπτόκοκκου», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Τα πρώτα σημάδια
- Αν μιλάμε για διεισδυτική μορφή, το παιδί είναι πολύ πεσμένο.
- Ξεκινάει με πονόλαιμο και πυρετό και κάνει υψηλό πυρετό.
- Άρα οι γονείς το επόμενο που πρέπει να κάνουν, εφόσον έχουμε κρούσματα σε κάποιο σχολείο, να είναι σε εγρήγορση και με το παραμικρό σύμπτωμα στο παιδίατρό τους.
- Το ίδιο και οι καθηγητές και οι δάσκαλοι.
Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου διαχωρίζει και τα κρούσματα σε σοβαρά και λιγότερο σοβαρά: «Τα σοβαρά είναι πολύ βαριά και εξελίσσονται σε πολύ γρήγορο διάστημα κι έχουν θνητότητα 25%. Αν θυμάστε και πέρυσι είχαμε στην Ηλεία δύο θανάτους σε νεαρά άτομα πέρυσι», υπενθυμίζει.