Ασύλληπτη είναι η τραγωδία στην Πάτρα, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. Τραγικό θάνατο βρήκε ένας άνδρας 59 ετών την ώρα που περπατούσε μαζί με τη σύζυγό του, όταν μεγάλα κομμάτια τσιμέντου και μάρμαρου αποκολλήθηκαν από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας και έπεσαν επάνω του.

Το ζευγάρι μόλις είχε φύγει από το μαιευτήριο, που είχε πάει να δει την κόρη του και περνώντας από την Ρήγα Φεραίου κινήθηκε στην οδό Γούναρη για να πάρει το αυτοκίνητό του, όταν από την ταράτσα της πολυκατοικίας έπεσαν τα μάρμαρα στο κεφάλι του άνδρα.

Οι ιδιοκτήτες του διαμερίσματος του 5ου ορόφου από όπου αποκολλήθηκαν τα κομμάτια τσιμέντου, παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στην Ασφάλεια και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου.

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, αναφερόμενος στο ποινικό πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, δήλωσε στο Mega: «Εάν έχουμε ένα σπίτι και πέσει μία πέτρα και χτυπήσει κάποιον, έχουμε απλή σωματική βλάβη. Αν σκοτωθεί κάποιος, έχουμε ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά μπορεί να πει κάποιος ότι είναι με ενδεχόμενο δόλο. Δηλαδή, δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί η ιστορία από πλευράς ποινικής κατάστασης».

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο, νομική ευθύνη υπάρχει και στον διαχειριστή μίας πολυκατοικίας στην περίπτωση που ο χώρος είναι κοινόχρηστος.

«Ευθύνη των ιδιοκτητών η συντήρηση των κτηρίων – Μη επαρκείς οι μηχανισμοί ελέγχου»

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ηλίας Περτζινίδης, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 για την κατάσταση του κτηριακού αποθέματος.

«Αυτή την στιγμή γίνονται μετρήσεις σε συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας Ελλάδος, τον ΟΑΣΠ όσον αφορά την αντισεισμικότητα των κτηρίων. Εδώ όμως δεν μιλάμε για την αντισεισμικότητα των κτηρίων. Εδώ μιλάμε για απλή συντήρηση των κατασκευών. Δεν έχει καμία σχέση αυτό το οποίο κάνουμε στο πρόγραμμα, που τρέχει με τον ΟΑΣΠ με το περιστατικό αυτό που συνέβη στην Πάτρα. Εκεί μιλάμε καθαρά για ελλιπή συντήρηση του κτηρίου», σημείωσε αρχικά.

«Έλεγχοι κανονικά θα έπρεπε να γίνονται από τις υπηρεσίες δόμησης της κάθε περιοχής. Κάλλιστα, όμως, και ο κάθε πολίτης, ο οποίος διέρχεται και θεωρεί ότι μία οικοδομή είναι επικίνδυνη, μπορεί να κάνει μία καταγγελία στην αντίστοιχη υπηρεσία δόμησης. Απευθείας θα πάει κλιμάκιο του τμήματος Επικινδύνως Ετοιμόρροπων και θα στείλει την έκθεσή του στον εισαγγελέα, όπου εκεί πλέον θα αναγκαστεί η οικοδομή να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να κάνει τις απαραίτητες εργασίες», επισήμανε ο Ηλίας Περτζινίδης.

«Αυτή τη στιγμή οι μηχανισμοί ελέγχου θεωρώ ότι δεν είναι επαρκείς, διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να κάνει όλους αυτούς τους ελέγχους.

Η ευθύνη είναι πάντα του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος. Εάν είναι δημόσιο κτήριο, είναι του Δημοσίου. Εάν είναι ιδιωτικό το κτριο, είναι όλων των ιδιοκτητών.

Όσον αφορά λοιπόν την ταράτσα δώμα, ευθύνη έχει όλη η οικοδομή, όπως και για τις όψεις της οικοδομής ευθύνη φέρει όλη η οικοδομή. Η όψη της οικοδομής είναι κοινόχρηστη, δεν είναι του εκάστοτε διαμερίσματος. Δεν μπορώ εγώ να επέμβω στην όψη χωρίς να έχω συναίνεση όλων των ιδιοκτητών της οικοδομής», σημείωσε ο κ. Περτζινίδης.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε τα κτήρια, είτε είναι υπό κατάσχεση είτε είναι σε χρήση είτε είναι εγκαταλελειμμένα κτήρια, γιατί ο ιδιοκτήτης δεν έχει τη δυνατότητα να το αποκαταστήσει, αυτό συμβαίνει κυρίως στα διατηρητέα κτήρια, θα πρέπει να είναι ασφαλή για τον πολίτη, ο οποίος διέρχεται κάτω από αυτό το κτήριο. Αυτό είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις των εγκαταλελειμμένων κτήρίων δεν είναι ασφαλή. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μέριμνα της πολιτείας ώστε να καταστήσει αυτά τα κτήρια ασφαλή», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι δεδομένο το ότι πρέπει να συντηρήσεις το κτήριό σου, όπως προσέχεις τον εαυτό σου. Όπως ο άνθρωπος γερνάει και προσέχει την υγεία του, έτσι λοιπόν γερνάνε και τα κτήρια.

Δεν δέχομαι ότι είναι οικονομικοί οι λόγοι της μη συντήρησης των κτηρίων, δέχομαι ότι είναι αμέλεια. Όταν σε ένα διαμέρισμα χαλάσει μια οικιακή συσκευή, κατευθείαν θα πάρεις τον τεχνίτη να ‘ρθει να σου τη φτιάξει, δεν δέχομαι ότι δεν βλέπεις ότι το μαρμαράκι του μπαλκονιού σου κουνιέται. Ότι ο σοβάς κάτω από το μπαλκόνι σου ή στον υποκείμενο όροφο, που το βλέπει πάρα πολύ καλά λοιπόν ότι έχει φουσκώσει και είναι έτοιμος να πέσει», πρόσθεσε ο κ. Περτζινίδης.

«Δούλευε μόνο η καρδιά του»

«Περπατούσαμε επί της Γούναρη, κεντρικά στην Πάτρα, διασχίζαμε τον ένα δρόμο με τον άλλο. Ήμασταν με τον σύζυγό μου με μισό βήμα διαφορά ο καθένας, εγώ λίγο πιο μπροστά, αυτός διαγώνια, αριστερά, ένα βήμα πιο πίσω. Ξαφνικά πέφτει σε εμένα, στο μπράτσο μου, ένα μάρμαρο, μαζί με μπετόν. Γυρίζω πίσω, εγώ μόνο γδάρθηκα, τον είχε πάρει τον σύζυγό μου στο κεφάλι, μόνο η καρδιά του δούλευε. Ήρθε αμέσως το ΕΚΑΒ, αμέσως, δεν μπορώ να πω, αμέσως το ασθενοφόρο, η αστυνομία, όλοι», είπε η σύζυγος του 59χρονου, μιλώντας στο Live News για το τραγικό γεγονός.

Ο 59χρονος διακομίστηκε πρώτα στον Άγιο Ανδρέα αλλά «δεν γινόταν κάτι και μας έστειλαν στο Ρίο αμέσως, όλα έγιναν πολύ γρήγορα». «Αλλά έκανε ένα χειρουργείο που δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο», συμπλήρωσε.

«Στο πιο κεντρικό σημείο της Πάτρας, Γούναρη και Ρήγα Φεραίου και περνάς από το φανάρι ενώ έχει ανάψει πράσινο και ακόμα δεν είχαμε φτάσει στο απέναντι και εκσφενδονίστηκαν αυτά από το απέναντι κτήριο, πάνω μας» είπε με δάκρυα στα μάτια η σύζυγός του.

«Είμαστε πολύ αγαπημένοι με τον άνδρα μου, πολύ δεμένη οικογένεια, πολύ αγαπημένοι», κατέληξε.