Δεν πρόκειται να απασχολήσει ιδιαίτερα τις επόμενες ημέρες ο ισχυρός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες βόρεια της Κρήτης, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Συνδέσεις, πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο σεισμικό φαινόμενο ενδιάμεσου βάθους, που χαρακτηρίζεται ως «μοναχικό» και δεν συνοδεύεται από αξιοσημείωτη μετασεισμική δραστηριότητα.

«Ο χρόνος σε αυτούς τους σεισμούς δεν έχει και πολύ σημασία γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτοί οι σεισμοί δια μέσου βάθους δεν έχουν σεισμικές ακολουθίες» εξήγησε ο κ. Παπαζάχος, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για φαινόμενα που εξελίσσονται με τον τρόπο που συνήθως περιμένουμε σε επιφανειακούς σεισμούς. «Γίνονται και πρακτικά ολοκληρώνονται. Θα έχουν κάποιους μικρούς μετασεισμούς, της τάξης των 4 με 4,5 Ρίχτερ, αλλά στη συγκεκριμένη θέση δεν θα είναι καν αισθητοί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτού του είδους οι σεισμοί είναι τελείως διαφορετικοί από τους επιφανειακούς, καθώς δεν προέρχονται από ρήγματα κοντά στην επιφάνεια της Γης. «Οι ζημιές στην Ελλάδα προκαλούνται από σεισμούς που γίνονται στα πρώτα 10 με 15 χιλιόμετρα. Αυτοί γίνονται έντονα αισθητοί στην κοντινή περιοχή και προκαλούν πιο σοβαρές βλάβες. Στην περίπτωση που ο σεισμός ήταν επιφανειακός, η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική – ίσως και λιγότερο αισθητός σε ευρύτερες περιοχές».

Ο χθεσινός σεισμός, σημείωσε, εντάσσεται στην κατηγορία των ενδιάμεσου βάθους σεισμών που προέρχονται από μια ζώνη η οποία ξεκινά κάτω από την Κρήτη, περίπου στα 30 χιλιόμετρα βάθος, και φτάνει μέχρι τα 150 χιλιόμετρα κάτω από τη Νάξο, καθώς η αφρικανική πλάκα βυθίζεται σταδιακά κάτω από την Ευρασιατική. «Αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ ειδικοί. Τα κύματα γεννιούνται μέσα στην πλάκα, μεταδίδονται σε όλο το Νότιο Αιγαίο και γίνονται αισθητά σε τεράστιες αποστάσεις, ακόμα και σε περιοχές όπως η Μάλτα, η Σικελία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μοναχικοί σεισμοί. Δεν υπάρχουν δευτερογενείς διαρρήξεις και κομμάτια στο ρήγμα που εκκρεμούν και θα σπάσουν με τους μετασεισμούς. Σπάνε ένα κομμάτι και τελειώνει. Και μάλιστα με μηχανισμό που ακόμη δεν γνωρίζουμε πολύ καλά».

Ο καθηγητής κατέληξε πως το φαινόμενο, παρότι εντυπωσιακό και με μεγάλη εμβέλεια, δεν κρύβει ιδιαίτερες ανησυχίες για τη συνέχεια. Μένει πλέον ως αντικείμενο μελέτης κυρίως για επιστημονικούς σκοπούς.