Την υποστήριξή της στην εικόνα που παρουσίαζε το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ πριν την πρόσφατη επέμβαση της διοίκησης του ιδρύματος εξέφρασε η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της φοιτητικής παράταξης «Ρεβάνς», Μυρτώ Καραγιώργου. Παράλληλα, σχολίασε τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια και τα μέτρα που έχουν προταθεί για την αντιμετώπισή τους.
«Δεν μου αρέσει η εικόνα στη σχολή της Νομικής όπως είναι τώρα. Το κυλικείο δεν μου αρέσει τώρα, πριν μου άρεσε. Τώρα θυμίζει πτέρυγα της Β Παθολογικής στο Ιπποκράτειο», ανέφερε αρχικά η φοιτήτρια μιλώντας στο One και εξηγώντας ότι η προηγούμενη κατάσταση του χώρου ήταν, κατά την ίδια, συμβατή με τη φύση του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος ως πεδίου ελεύθερης έκφρασης.
Αναφερόμενη στις σκηνές που κατέγραψε ο φακός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ΕΛΑΣ στο κυλικείο το περασμένο Σάββατο, η Καραγιώργου υποστήριξε ότι το ζήτημα δεν ήταν η καθαριότητα του χώρου, αλλά ο ρόλος του ως σημείο ελεύθερης δημιουργικής δραστηριότητας. «Δεν είναι το θέμα της βρωμιάς ή όχι, είναι ένας χώρος έκφρασης. Δεν ήταν εγκαταλελειμμένο, λειτουργούσε. Κοιτάξτε τι ωραία γκράφιτι που είχε. Εγώ θα πήγαινα σε αυτή την τουαλέτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ίδια έδωσε έμφαση και στον τρόπο με τον οποίο έγινε η επέμβαση, επισημαίνοντας: «Η πραγματική βία είναι η εικόνα των συνεργείων που πήγαν με τροχούς να ανοίξουν τις πόρτες».
Σε ερώτηση σχετικά με τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ της επιβολής κόστους για τις φθορές στους υπαίτιους, η φοιτήτρια εξέφρασε την αντίθεσή της. «Δεν είναι φυλακή το πανεπιστήμιο. Τι στοιχειοθετείται ως ζημιά; Μπορεί κάποιος να πάει και να σπάσει το τραπεζάκι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επειδή είναι η νεολαία της συγκάλυψης και των Τεμπων, θα τη χρεωθεί κανείς; Καταλαβαίνω κάποιος να το κάνει γιατί τα πανεπιστήμια είναι χώρος σύγκρουσης», υποστήριξε.
Αναφορικά με το πώς λειτουργούσε το κυλικείο πριν από την απομάκρυνση της ομάδας που το διαχειριζόταν, η Καραγιώργου διευκρίνισε πως: «Οι άνθρωποι που το διαχειρίζονταν ήταν συμφοιτητές μας. Από το 2012 η σύγκλητος του ΕΚΠΑ έβγαλε απόφαση (σ.σ. με διοίκηση Πελεγρίνη) για να παραχωρήσει το κυλικείο για να γίνει κοινωνικό καφενείο. Το ήλεγχε η διαχειριστική του συνέλευση».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αποτέλεσμα της ίδιας δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο το 78% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ιδέα της ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια, η φοιτήτρια του ΕΚΠΑ σχολίασε: «Τον λόγο για τα πανεπιστήμια δεν τον έχουν τυχαίοι ερωτηθέντες σε δημοσκόπηση ή η κυβέρνηση αλλά οι φοιτητικοί σύλλογοι. Οι αποφάσεις των ΓΣ είναι ανώτερες από αυτές τις έρευνες».
Η Μυρτώ Καραγιώργου δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και στο ζήτημα των «αιώνιων» φοιτητών, εκφράζοντας την αντίθεσή της σε πιθανές διαγραφές. «Γιατί να διαγραφόμαστε όσα χρόνια και αν περάσουν; Στα 6 χρόνια παύουν οι φοιτητικές παροχές άρα δεν επιβαρύνουμε τους προϋπολογισμούς», σημείωσε.
Τέλος, μιλώντας για περιστατικά βίας εντός των πανεπιστημίων, αναγνώρισε ότι έχουν υπάρξει «μεμονωμένα περιστατικά μετατροπής της ιδεολογικής διαπάλης σε φυσική», αποδίδοντας, ωστόσο, την ευθύνη στο ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει τα πανεπιστήμια ως χώρους αντιπαράθεσης.