Η Ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα αποφανθεί οριστικά για τα «ψιλά γράμματα» των ασφαλιστικών συμβολαίων που σχετίζονται με τα προσωπικά δεδομένα υγείας και τα προεκτυπωμένα κείμενα των ασφαλιστικών συμβολαίων.

Ειδικότερα, γυναίκα κατήγγειλε στην Αρχή ασφαλιστική εταιρεία για αθέμιτη και παράνομη επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Αναλυτικότερα, η ασφαλισμένη ζήτησε από ασφαλιστική εταιρεία να της δοθούν τα έξοδα τα οποία κατέβαλε στο εξωτερικό για εγχείρηση που έκανε στο εξωτερικό.

Η ασφαλιστική εταιρεία αντί να καταβάλει τα χρήματα την ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι από τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου που τηρείται στην κλινική «Υ» προέκυπταν στοιχεία που δεν επέτρεπαν την ενεργοποίηση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Κατόπιν αυτού, με διαδοχικά γραπτά ερωτήματά της προς την ασφαλιστική εταιρεία ζήτησε να ενημερωθεί εγγράφως για τα αίτια της μη αποζημίωσής της, όπως επίσης ζήτησε να λάβει αντίγραφο του φακέλου της που τηρείται στην ασφαλιστική εταιρεία. Η ασφαλιστική εταιρεία ικανοποίησε μόνον το αίτημα της ενημέρωσης για τα αίτια της μη αποζημίωσής της.

Στη συνέχεια, η ασφαλιστική εταιρεία απαντά στο δικηγόρο της ασφαλισμένης ότι «όπως προκύπτει από τα δεδομένα εισαγωγής στο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο ”Υ”, η ασφαλισμένη έπασχε από νόσο η οποία προϋπήρχε της υποβολής αίτησης για την έκδοση του ασφαλιστήριου συμβολαίου και η οποία δεν δηλώθηκε στην εταιρεία ούτε κατά την υποβολή της από 30.1.1995 αίτησής της για ασφάλιση ούτε κατά την υποβολή της αίτησής της για αύξηση παροχών».

Ακολούθησαν δύο συμπληρωματικές καταγγελίες της ασφαλισμένης προς τη Αρχή στις οποίες παράλληλα δίνονταν, έμμεσα πλην σαφώς, και απαντήσεις στους ισχυρισμούς και τη μεθόδευση της ασφαλιστικής εταιρείας.

Τμήμα της Αρχής έκρινε ομόφωνα μη νόμιμη τη δοθείσα συγκατάθεση της ασφαλισμένης στο προεκτυπωμένο κείμενο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και στη δήλωση ασθένειας και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Όμως, επειδή η Ολομέλεια της Αρχής το 2006 είχε αποφανθεί ότι «η γραπτή συγκατάθεση του ασφαλισμένου στη δήλωση ασθένειας, όπου δηλώνει ότι οι απαντήσεις του είναι αληθείς και ορθές και εξουσιοδοτεί όλους τους ιατρούς που καθ’ οιονδήποτε χρόνο εξέτασαν τον ασθενή να εφοδιάσουν την ασφαλιστική εταιρεία με οποιαδήποτε πιστοποιητικά ή πληροφορίες τους ζητήσει, είναι ρητή, ειδική και ελεύθερη, οπότε η χορήγηση των στοιχείων νοσηλείας και του ιατρικού ιστορικού του ασφαλισμένου από το νοσοκομείο στην ασφαλιστική εταιρεία έγινε επιτρεπτώς και νομίμως», παρέπεμψε το όλο ζήτημα και πάλι στην Ολομέλεια προς οριστική λύση.