Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως αποκάλεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά αυτά να έρθουν ως δάνειο στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Independent, η Λούσι Φρέιζερ απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού, σήμερα δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μόνο ορισμένες περιστάσεις κατά τις οποίες δύνανται να… μεταφέρονται αντικείμενα».

«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα, αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα», ξεκαθάρισε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν αποκτηθεί νόμιμα και μας ανήκουν. Αντικείμενα δανείζονται κατά καιρούς, αλλά είναι θεμελιώδες ότι αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία μας».