Τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ανόητα μέτωπα και διλήμματα αλλά ούτε και δόγματα, ενόψει μίας σημαντικής, αλλά και αναγκαίας προσπάθειας για την αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος, εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η Πολιτεία επιτίθεται στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέσα από τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η υπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πλανητάριο Θεσσαλονίκης η Τεχνόπολη και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι τα διλήμματα περί μετατροπής του δημόσιου πανεπιστημίου σε ιδιωτικό, είναι λανθασμένα, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης, και ότι, παρ’ όλο που δεν υπάρχει απόλυτη γνώση για τη μεταρρύθμιση, αυτή αποτελεί ειλημμένη απόφαση και κεντρικό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. «Η κρίση είναι βαθιά και θα έχει διάρκεια. Σε όλη την περίοδο που θα προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα, θα προσπαθούμε να αλλάξουμε και τις δομές, πάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να χτίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι οι δύο πλευρές – πανεπιστήμια και Πολιτεία -συμφωνούν στο δημόσιο χαρακτήρα και στο αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, ωστόσο, τα αντιμετωπίζουν με διαφορετική προσέγγιση. Ανέλαβε την ευθύνη για την καθυστέρηση των χρηματοδοτήσεων στα προγράμματα ερευνών (Θαλής, Αρχιμήδης, κ.ά.), υπογραμμίζοντας ότι θα αλλάξει ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων, με βάση τη λογική «σε όλους από λίγο», με νέους όρους και σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας. Σε ό,τι αφορά την πρόταση σύστασης Ανεξάρτητης Αρχής Χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, είπε ότι ζητήθηκε από πολλά ιδρύματα, καθώς στο παρελθόν υπήρχαν κρούσματα χρηματοδότησης, ανάλογα με την γεωγραφική επιλογή του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συγκεντρώθηκε έξω από την αίθουσα ομάδα περίπου 30 φοιτητών αριστερών παρατάξεων, φωνάζοντας συνθήματα και αναρτώντας πανό κατά του νόμου πλαισίου για την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.