Ανοιχτά θα είναι και σήμερα Κυριακή 21 Ιανουαρίου τα μαγαζιά, για τελευταία φορά μέσα στον πρώτο μήνα του 2024, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων λιανικής, των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων.

Το προτεινόμενο ωράριο διαφέρει, ανάλογα με το αν πρόκειται για εμπορικά καταστήματα λιανικής ή πολυκαταστήματα.

Ειδικότερα, για τα εμπορικά καταστήματα, το προτεινόμενο ωράριο είναι 11:00 με 18:00, ενώ τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11:00 το πρωί με 20:00 το απόγευμα.

Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ δεν θα ακολουθήσουν το λιανεμπόριο και θα είναι κλειστά, ωστόσο υπάρχουν μερικά υποκαταστήματα σε ορισμένες περιοχές που θα παραμείνουν ανοιχτά, καθώς και μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που είναι πάντα ανοιχτή.

Ανοιχτά θα είναι όπως πάντα όσα συνοικιακά μίνι μάρκετ λειτουργούν γενικότερα τις Κυριακές, ενώ ανοιχτή θα παραμείνει και η αλυσίδα OK Market, η οποία επίσης είναι ανοιχτή τις Κυριακές και τις περισσότερες αργίες.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μπορείτε να δείτε αναλυτικά παρακάτω ποια υποκαταστήματα θα λειτουργήσουν:

Σκλαβενίτης: Κλειστό (Ανοιχτό θα είναι ΜΟΝΟ το κατάστημα στο Smart Park στα Σπάτα 11:00 με 20:00)
LIDL: Θα είναι ανοιχτά αύριο, με ωράριο 11:00 – 18:00. Για να δείτε το ωράριο του καταστήματος που σας ενδιαφέρει, κάντε κλικ ΕΔΩ.
ΑΒ Βασιλόπουλος: Κλειστό (Ανοιχτά θα είναι ΜΟΝΟ τα καταστήματα στο Metro Mall και στην Πειραιώς 11:00: 20:00)
Κρητικός: Ανοιχτά συγκεκριμένα καταστήματα ανά την Ελλάδα – Δείτε ΕΔΩ τη λίστα.
Market in: Κλειστό
Μy Market: Κλειστό
Γαλαξίας: Κλειστό
Μασούτης: Ανοιχτά ΜΟΝΟ τα καταστήματα ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και MEDITERRANEAN COSMOS, από 07:00-23:00.

Πόσο θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις

Βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν ολοκληρώνονται στα τέλη του Φεβρουαρίου και πιο συγκεκριμένα στις 29.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει δώσει στη δημοσιότητα τους 5 κανόνες, που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δε θα πέσουν θύματα «προσφορών». Οι κανόνες υποκινούν τους καταναλωτές:

  • να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα,
  • να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες,
  • να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς,
  • να βεβαιώνονται ότι τα προϊόντα φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (αυτά δηλάδή που πρέπει να φέρουν και όχι το ποσοστό έκπτωσης).

Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δε γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής. Να ζητάτε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχετε αγοράσει.

  • Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσετε να το επιστρέψετε ή να το αλλάξετε, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.