Ανάπηρα άτομα συντονίζουν έναν ελεύθερο διάλογο με τους μαθητές και τις μαθήτριες. Μαζί, προσεγγίζουν βιωματικά την πραγματικότητα της αναπηρίας, της προσβασιμότητας και της μοναδικότητας του κάθε ατόμου. Τα παιδιά, ως οι ενεργοί αυριανοί πολίτες, αφυπνίζονται και συνειδητοποιούν την αξία της αλληλοαποδοχής και της αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα ξεκινάει με τον ομιλητή/ρια να περιγράφει την καθημερινότητά του. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες καλούνται να συζητήσουν τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των εμποδιζόμενων ατόμων, επιχειρώντας έτσι να καλυφθεί η σύγχρονη ανάγκη δημιουργίας μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας ήδη από το σχολείο.

Όπως αναφέρει η ΑΜΚΕ meallamatia, τα άτομα που συντονίζουν τη δράση είναι ευέλικτα ως προς το κοινό τους και καλούνται κάθε φορά να ανταποκριθούν ανάλογα με τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά εκφράζονται λεκτικά, συναισθηματικά και με τη συμπεριφορά τους. Έτσι, το πρόγραμμα δεν είναι μονοδιάστατο αλλά αντικατοπτρίζει κάθε φορά το εκάστοτε κοινό, εξυψώνοντας τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου.

Παράλληλα, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα αμιγώς παιδοκεντρικό, δίνεται η ευκαιρία στα συμμετέχοντα άτομα να ορίσουν το πεδίο της συζήτησης, να τοποθετηθούν με σκέψεις, να καταθέσουν συναισθήματα και εμπειρίες και να συμμετάσχουν ενεργητικά στον συντονισμό. Οι ομιλητές/ριες αλληλεπιδρούν με ένα κοινό-μικρογραφία της κοινωνικής ποικιλομορφίας, φροντίζοντας να αναδείξουν τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου αλλά και την χρησιμότητά του.
Αυτή η αλληλεπίδραση και η αλληλοκατανόηση είναι βασικές προϋποθέσεις για την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας σχετικά με τη διαφορετικότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Την περασμένη σχολική χρονιά, σχεδόν 12.000 μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ενώ την τελευταία πενταετία, υπολογίζεται ότι έχουν υλοποιηθεί 430 προγράμματα, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 34.000 παιδιά και 3.000 εκπαιδευτικοί.

Για περισσότερες πληροφορίες στο https://meallamatia.gr/.