Θύελλα αντιδράσεων έχει φέρει η ψηφιοποίηση των συμβολαίων. Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν και τονίζουν πως «απαιτείται αλλαγή του δικαιακού μας συστήματος».

O πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» διευκρίνισε: «πρώτο είναι η συλλογή των εγγράφων, δεύτερο είναι η υπογραφή του συμβολαίου και το επόμενο είναι η εμπειρία μας από το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

«Χρειάζονται από 8 μήνες έως ένα έτος για την συλλογή των εγγράφων και για την συναλλαγή μας με το Κτηματολόγιο δύο χρόνια για να πάρουμε πιστοποιητικό» υποστήριξε.

«Απαιτούνται άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις»

«Αυτό που ανακοινώθηκε είναι ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι λέμε ότι για να έχουμε ψηφιακό συμβόλαιο απαιτείται αλλαγή του δικαιακού μας συστήματος, απαιτούνται άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αφού δεν έχουμε λύσει την προετοιμασία, δεν έχουμε λύσει το Κτηματολόγιο ακούστηκε κάτι για ψηφιακό συμβόλαιο ενώ εμείς δεν έχουμε δει τίποτα», είπε.

«Ακούσαμε ότι το ψηφιακό συμβόλαιο δεν θα γίνεται με τους συμβαλλόμενους στα γραφεία μας αλλά σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν δύο ψηφιακές διαδικασίες. Η μια είναι να υπογράφουμε συμβόλαια εξ αποστάσεως, κάτι που δεν γίνεται ακόμη στην ΕΕ, καθώς απαιτούνται στοιχεία ταυτοποίησης αγοραστών και πωλητών.

Όταν έχουμε συμβολαιογραφικό έγγραφο εμφανίζονται όλοι οι συμβαλλόμενοι, οι δικηγόροι τους κι όποιος έχει έννομο συμφέρον.

Μέχρι στιγμής στην ΕΕ όλα τα συμβόλαια είναι έγχαρτα. Για την μεταβίβαση ακινήτων απαιτείται ειδική νομοθεσία».

«Εμείς δεν λέμε όχι γενικά στην ψηφιοποίηση αυτή την εφαρμόζουμε εδώ και αρκετά έτη. Θυμηθείτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Αυτό που λέμε σήμερα είναι ότι χρειαζόμαστε ειδική ηλεκτρονική διαδικασία για την προετοιμασία και την συλλογή των εγγράφων, κάτι που δεν υπάρχει, και την αντίστοιχη για να διορθωθούν οι παθογένειες του Κτηματολογίου.

Επίσης περιμένουμε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μας παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για το τι λέμε ψηφιακό συμβόλαιο. Η ψηφιοποίηση μας κάνει περισσότερο δυνατούς και απαραίτητους στη συναλλαγή» δήλωσε κλείνοντας.