Αναρωτιέσαι ποιες είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που μπορείς να περιμένεις από τον ΕΝΦΙΑ και τι ισχύει για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο; Αναζητώντας απαντήσεις για το θέμα μπορεί να έχεις μπερδευτεί ακόμη περισσότερο, αλλά μη φοβάσαι! Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) είναι ένας φόρος που επιβάλλεται στη χώρα μας σε ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει ένα ποσοστό έκπτωσης που φτάνει μέχρι και 10% και θα αφαιρείται από τον ΕΝΦΙΑ.

Εφόσον έχεις στεγαστικό δάνειο, τότε σίγουρα έχεις και ασφάλεια κατοικίας, άρα και ένα παραπάνω λόγο να ψάξεις αν δικαιούσαι έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και πόση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έκπτωση σε αφορά είτε έχεις στεγαστικό είτε όχι. Αρκεί να έχεις ασφαλίσει το σπίτι σου. 

Ας ξεδιαλύνουμε λοιπόν τα πράγματα. Αρχικά, αν έχεις ασφαλίσει το σπίτι σου το 2023 για φυσικές καταστροφές, τότε δικαιούσαι μέχρι 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Για να πάρεις την έκπτωση ΕΝΦΙΑ, η ασφάλεια σπιτιού πρέπει να πληροί τρία κριτήρια. Πρώτον, θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας του, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον €1.000/τ.μ. Δεύτερον, η ασφάλεια θα πρέπει να είναι 3μηνης ή μεγαλύτερης διάρκειας (η έκπτωση προσαρμόζεται αναλογικά). Τρίτον, θα πρέπει να περιλαμβάνει τις καλύψεις σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας.

Εφόσον, πληροίς τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε η έκπτωση θα εφαρμοστεί αυτόματα στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου χρόνου και θα πληρώσεις μειωμένο φόρο.

Η έκπτωση πηγαίνει αναλογικά με τους μήνες της ασφάλειας. Έτσι, για σπίτια που είναι ασφαλισμένα για:

  • 12 μήνες: έκπτωση 10%
  • 9 μήνες: έκπτωση 7,5%
  • 3 μήνες: έκπτωση 2,5%
  • λιγότερο από 3 μήνες: καμία έκπτωση

Είναι καλό να έχεις στο μυαλό σου ότι αυτή η μείωση:

  • υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου
  • αφορά μόνο το ασφαλισμένο σπίτι και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας σου

Όσο κατανοητό και να είναι αυτό το άρθρο, υπάρχει ακόμη ευκολότερος τρόπος να μάθεις αν δικαιούσαι την έκπτωση, αλλά και πόση ακριβώς!

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μπεις στην πρωτοποριακή πλατφόρμα που δημιούργησε η Hellas Direct γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, να έχεις μαζί σου το συμβόλαιο και το Ε9. Θα συμπληρώσεις την φόρμα και θα μάθεις εύκολα το εάν δικαιούσαι την έκπτωση αλλά και πόση!

Και εάν δεν έχεις προλάβει να ασφαλίσεις ακόμη την κατοικία σου μπορείς να επιλέξεις ένα από τα προγράμματα της Hellas Direct για το σπίτι για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Με τιμές που ξεκινούν από €0,27/μέρα για ετήσια συμβόλαια και με προγράμματα που σου προσφέρουν και την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κερδίζεις πάντα περισσότερα.

Βρες την ιδανική ασφάλεια για το σπίτι σου εδώ!