Οι πωλήσεις κατεψυγμένων τροφίμων έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς η πανδημία ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να μείνουν σπίτι και να προμηθευτούν τροφές με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το σούπερ μάρκετ. Ως αποτέλεσμα, τα κατεψυγμένα τρόφιμα έγιναν ακόμη πιο βασικό προϊόν για το τραπέζι.

Το Forbes, μάλιστα, σύμφωνα με το healthdigest.com, αναφέρει ότι οι πωλήσεις κατεψυγμένων τροφίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 21% -στα 65,1 δισεκατομμύρια δολάρια– μεταξύ Ιουνίου 2020 και Ιουνίου 2021 και οι διαδικτυακές πωλήσεις κατεψυγμένων τροφίμων αυξήθηκαν κατά 75% το 2020. Πόσο ασφαλές, όμως, είναι να καταναλώσετε κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν πλέον λήξει;

Πόσο ασφαλές είναι να τρώτε κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουν λήξει

Κατεψυγμένα τρόφιμα

Σύμφωνα με το Real Simple, τα προϊόντα που αγοράζετε από το τμήμα κατεψυγμένων τροφίμων του σούπερ μάρκετ «είναι ασφαλές να καταναλωθούν επ’ αόριστον». Ο λόγος που τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν ημερομηνία λήξης είναι επειδή οι αρχικές τους γεύσεις και υφές αρχίζουν να εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.

«Τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση δεν αναπτύσσονται στην κατάψυξη, επομένως ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ένα τρόφιμο είναι κατεψυγμένο, είναι ασφαλές να καταναλωθεί», αναφέρει στο ιστολόγιό του το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. «Τα τρόφιμα που βρίσκονται στην κατάψυξη για μήνες μπορεί να είναι ξηρά ή να μην έχουν τόσο καλή γεύση, αλλά θα είναι ασφαλή για κατανάλωση».

Συμβουλές κατανάλωσης κατεψυγμένων τροφίμων

Κατεψυγμένα τρόφιμα

Επιπλέον, το Real Simple επισημαίνει ότι θα πρέπει να αδειάζετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλές μερίδες, όπως μια σακούλα με κατεψυγμένο αρακά, αντί να αγγίζετε το φαγητό απευθείας με τα χέρια σας για να αποφύγετε οποιαδήποτε μόλυνσή του. Ενώ τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται στην κατάψυξη, μπορούν να επιβιώσουν και να μολύνουν τα τρόφιμα που ξεπαγώνετε πριν το μαγείρεμα.

Στην περίπτωση που αγοράζετε τρόφιμα που στη συνέχεια καταψύχετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να τα καταναλώνετε σε ορισμένο χρόνο μετά την κατάψυξή τους, ανάλογα με το είδος. Για παράδειγμα, εάν παγώσετε το γιαούρτι, θα πρέπει να καταναλωθεί εντός 2 μηνών από την ημέρα που το καταψύξατε, κάτι που ισχύει και για τα αλλαντικά ή τα λουκάνικα, ενώ, το βούτυρο, από την άλλη, μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε ένα εξάμηνο.