Γερμανία και Γαλλία θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα μία κοινή πρόταση για έναν φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα βασίζεται σε ένα μοντέλο που ήδη έχει δοκιμαστεί στη Γαλλία, σύμφωνα με την Suddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα έσοδα από τον νέο φόρο θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και οι συμμετέχουσες χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδά τους για να ισοσταθμίσουν τη συνεισφορά τους στον ευρύτερο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το έγγραφο της κοινής θέσης των δύο χωρών περιγράφει τον προτεινόμενο φόρο ως «σημαντικό στοιχείο» για την ενίσχυση της ΕΕ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας πως η πρόταση θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία για το χρηματοπιστωτικό θεσμικό πλαίσιο από το 2021 ως το 2027, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί το 2020.

Η πρόταση βασίζεται σε ένα σύστημα που ήδη ισχύει στη Γαλλία, όπου όλες οι συναλλαγές που αφορούν σε μετοχές που έχουν εκδοθεί εντός της χώρας από εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ υπόκεινται στον φόρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γαλλία θέλει τα έσοδα από τον φόρο να πηγαίνουν αποκλειστικά στον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία πιστεύει ότι κάποιοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν και στον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θέλουν να συζητήσουν την πρόταση με το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, όμως πρέπει να εξετάσουν το τι θα συμβεί με τα έσοδα των χωρών που ήδη έχουν τέτοιους φόρους, δηλαδή τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα.