Τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα και τον φόρο που θα τους επιβάλλει η εφορία θα έχουν οι επαγγελματίες μέσω μιας νέας πλατφόρμας που θα ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ μέσα στον Απρίλιο. Όσοι υποβάλουν ένσταση καθώς δεν θα αποδεχθούν το εκκαθαριστικό με το τεκμαρτό εισόδημα και το φόρο που υπολογίσει αυτόματα η εφορία με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα υποστούν τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση πριν οι επαγγελματίες αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τη δήλωση τους και να έχουν σύμφωνα με το νόμο πληρώσει το ποσό που προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Αμέσως μετά την υποβολή της ένστασης θα ξεκινήσει ο φορο-έλεγχος από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Με βάση τον τελευταίο φορολογικό νόμο ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει επιπλέον την δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Άντρας κάνει τους φόρους του

Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη φορά οι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογηθούν για ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 10.920 ευρώ. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης.

Ειδικότερα:

  • Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν θα υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα.
  • Τον τέταρτο χρόνο θα είναι μειωμένο κατά 67%.
  • Τον πέμπτο, 33% μειωμένο.
  • Τον έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τις 10.920 ευρώ, για τα έτη 7-9 το τεκμαρτό θα ανέλθει στις 12.012, στα 9-12 στις 13.104 και μετά το 12ο έτος στις 14.196 ευρώ.

Επίσης διαμορφώνεται και με βάση το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Σύμφωνα με το νόμο, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υποχρέου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.

Πότε μπορεί να αμφισβητηθεί το τεκμήριο

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο στις εξής περιπτώσεις:

α) στρατιωτική θητεία,

β) φυλάκιση,

γ) νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,

δ) αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,

ε) εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

στ) ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,

ζ) απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,

η) άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.