Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Κροατία μπορεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη από το 2023 και να υιοθετήσει το ευρώ, καθώς πληροί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα ανέβει ο αριθμός των κρατών-μελών σε είκοσι.

Επίσης, σύμφωνα με σχετική έκθεση που συνέταξε η ευρωπαϊκή επιτροπή, η Κροατία είναι έτοιμη να μπει στην ευρωζώνη, στην έκθεση σύγκλισης του 2022, στην οποία αξιολογείται και η πρόοδος που έχουν σημειώσει η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία όσον αφορά την ένταξή τους στη ζώνη του ευρώ.

Έτσι, καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Μόνο η Κροατία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο της σταθερότητας των τιμών
  • Όλα τα κράτη μέλη πληρούν το κριτήριο για τα δημόσια οικονομικά, εκτός από τη Ρουμανία, η οποία είναι το μόνο κράτος μέλος που υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος
  • Η Βουλγαρία και η Κροατία είναι τα δύο κράτη μέλη που πληρούν το κριτήριο της συναλλαγματικής ισοτιμίας
  • Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία και η Σουηδία πληρούν το κριτήριο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων

Παρόλα αυτά, το Συμβούλιο της ΕΕ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, κατόπιν συζητήσεων στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και μετά τις γνωμοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΚΤ.