Η ισπανική κυβέρνηση εξήρε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει στόχο τον περιορισμό των συνεπειών του κορονοϊού και ζήτησε μία πανευρωπαϊκή δημοσιονομική αντίδραση.

Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή της ότι το τελευταίο σχέδιο της ΕΚΤ αποτελεί μία «ισχυρή απόφαση» που απαντά «σε αυτό που χρειαζόταν αυτή τη στιγμή». Η Καλβίνο κάλεσε τους εταίρους της Ισπανίας στην ΕΕ να συντονίσουν μία κοινή δημοσιονομική αντίδραση στην κρίση για να μετριάσουν τις συνέπειές της στην οικονομία της περιοχής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ίδια απέφυγε να κάνει κάποια εκτίμηση για τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, λέγοντας ότι δεν είναι η σωστή ώρα καθώς η προτεραιότητα τώρα είναι να ληφθούν μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η ισπανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγκρίνει και άλλα μέτρα, αν χρειαστεί, πρόσθεσε. Την Τρίτη, η Μαδρίτη ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ για τη χορήγηση βοήθειας στις επιχειρήσεις και την προστασία των εργαζομένων και άλλων ευάλωτων ομάδων που επηρεάζονται από την κλιμακούμενη κρίση του κορονοϊού.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καλωσόρισε, επίσης, με δήλωσή του το σχέδιο της ΕΚΤ και ζήτησε μεγαλύτερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι εποχή της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της ενιαίας δράσης από όλους τους θεσμούς της ΕΕ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».