«Παγώνει» προσωρινά η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος του ESM. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ESM εξήγησε ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε το Eurogroup για την Ελλάδα, χρειάζεται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά όργανα του ESM και του ΕFSF. «Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις. Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM. Την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών, ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς στο Twitter. «Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως μετά από ενστάσεις κάποιων κρατών-μελών «δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων». «Περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο», κατέληξε ο Μ. Ρέινς, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποφασίστηκε μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή, ανέφερε νωρίτερα η ανταποκρίτρια της «Καθημερινής», Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό πως οι Βρυξέλλες τελούν εν αναμονή της αξιολόγησης των θεσμών για το κατά πόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ερωτηθείσα σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι το εν λόγω πόρισμα των θεσμών είναι απαραίτητο ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις, επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Σημείωσε παράλληλα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.