Τα οπλοστάσιά τους για νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων ετοιμάζουν Αθήνα και Βρυξέλλες, ενώ οι διαφωνίες ακόμα και εντός των Θεσμών, τις οποίες επιχείρησε να θίξει και ο Αλέξης Τσίπρας από το Νταβός, έχουν καταστεί ορατές διά γυμνού οφθαλμού.

Στους θεσμούς επικρατεί έντονος προβληματισμός για την διαφαινόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με τους πιο αισιόδοξους να την τοποθετούν χρονικά στα τέλη Μαρτίου, ενώ έδαφος κερδίζει και το απευκταίο για την κυβέρνηση σενάριο να φτάσει μέχρι και το καλοκαίρι.

Τα μεγαλύτερα προσκόμματα προκύπτουν από το Βερολίνο και το ΔΝΤ, καθώς το πρώτο ζητά την απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, χωρίς να φαίνεται διατεθειμένο για καμία ευελιξία που θα μπορούσε να ελαφρύνει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον ζητά βαθύ μαχαίρι στις συντάξεις για το Ασφαλιστικό, ενώ προκρίνει όπως όλα δείχνουν και νέο επιπρόσθετο πακέτο μέτρων στο μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα περιλαμβάνει και νέες παρεμβάσεις για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών που έχει εντοπίσει. Ενδεικτική είναι η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Νταβός «δεν είναι μόνο το Ασφαλιστικό». Το Ταμείο σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες προσανατολίζεται σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα «πακετάρει» όλες τις εκκρεμότητες από το πρόγραμμα του καλοκαιριού, μαζί με πρόσθετα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό 2016-2018 και τη διευθέτηση του χρέους.

Η Ευρωζώνη για μία ακόμη φορά εμφανίζεται πιο διαλλακτική, σε αντίθεση με τη σκληρή γραμμή της Ουάσιγκτον. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν στην «Καθημερινή» ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόλσεν, μοιάζει να έχει… εμμονή με το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, επιμένοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περικοπή συντάξεων, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Μία άποψη την οποία αρνείται – τουλάχιστον προς το παρόν – η ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, με δεδομένο ότι για αρκετές ελληνικές οικογένειες αποτελεί το μοναδικό εισόδημα, με το οποίο ζουν.

Ακόμη, όμως, και οι περισσότερο διαλλακτικοί Ευρωπαίοι – μεταξύ των οποίων, σαφώς, δεν περιλαμβάνεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε – υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό αν και δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί κακή δεν είναι αρκετή και κυρίως δεν φαίνεται να φέρει τα επιθυμητά «αριθμητικά» αποτελέσματα. Πρόκειται για άποψη την οποία εξέφρασε τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις συνεντεύξεις που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και ο θεωρούμενος περισσότερο φιλικά προσκείμενος προς την Ελλάδα, Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από κέντρα εξουσίας των δανειστών να καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση, καθώς κάτι τέτοιο εν μέσω κοινωνικών αναταραχών και πολιτικών ζυμώσεων στο εσωτερικό εντείνει την κυβερνητική φθορά και απειλεί να ακυρώσει στην πράξη το βασικό κυβερνητικό αφήγημα για την απομείωση του χρέους.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αποδίδουν τις «παραφωνίες» στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ των θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα και εκφράζουν την πίστη τους ότι η αξιολόγηση μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, στη βάση των αμοιβαίων υποχωρήσεων. Μάλιστα, τονίζουν πως η επικεφαλής του Ταμείου δεν γνώριζε τα οικονομικά στοιχεία για τα οποία την ενημέρωσε ο πρωθυπουργός στο Νταβός και τα οποία δείχνουν ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα που δείχνουν όλα τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία.

Πάντως, τον τόνο της πορείας που θα χαράξει η κυβέρνηση ενόψει της επερχόμενης διαπραγμάτευσης αναμένεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη σημερινή ομιλία του για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης.