Μηταράκης: Από την 1/1/2021 κεφαλαιοποιείται και θωρακίζεται η επικουρική σύνταξη

Στόχος της κυβέρνησης από το 2020 να εκδίδονται οι συντάξεις ψηφιακά και αυθημερόν


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:38
02/12/2019
Μηταράκης: Από την 1/1/2021 κεφαλαιοποιείται και θωρακίζεται η επικουρική σύνταξη
8
loading

Για το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης, αλλά και την ανάγκη μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm 97,8.

Συγκεκριμένα, ως προς τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε: «Το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης πυλώνα η επικουρική σύνταξη κεφαλαιοποιείται και στον τρίτο πυλώνα θα βρίσκεται η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης».

Αναφορικά με την ανάγκη μετάβασης στη νέα αυτή αρχιτεκτονική των τριών πυλώνων για το ασφαλιστικό, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως όλες οι δυτικές οικονομίες ακολουθούν τα ίδια βήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη δημοσιονομική και δημογραφική κρίση. Ειδικά, για την Ελλάδα, με το δημογραφικό πρόβλημα να επιτείνεται συνεχώς, η μετάβαση αυτή θεωρείται επιτακτική.

«Στις επικουρικές, ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην κεφαλαιοποίηση του συστήματος, με τη δημιουργία ενός ατομικού "κουμπαρά" για τους νέους ασφαλισμένους από την 1 Ιανουαρίου 2021, όπου οι ατομικές εισφορές τους θα συγκεντρώνονται εκεί και, έτσι, η επικουρική σύνταξή τους θα θωρακίζεται απέναντι στους κινδύνους που αναφέρθηκαν» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην έκδοση των συντάξεων, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως είναι πολύ τραγική η κατάσταση που επικρατεί στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, «καθώς η ενοποίηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) το 2017 έγινε μόνο στα χαρτιά».

«Δεν υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς μόνο για τον ΕΦΚΑ συνεχίζουν να υπάρχουν 23 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα. Αυτό για όσους εργαζόμενους είχαν διαδοχικές ή παράλληλες συντάξεις είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι καθυστερήσεις φτάνουν έως και τα τέσσερα χρόνια. Η λύση σε αυτό θα είναι η ψηφιοποίηση και η μετάβαση στον e-ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε θέσει πολύ αυστηρό στόχο για τον Ιούνιο του 2020, όπου το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδονται αυθημερόν και ψηφιακά και το καλοκαίρι του 2021 το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 90%. Το 2020 είναι για εμάς έτος ψηφιακού μετασχηματισμού» κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Φωκικό γκγβββ

  ΠΑΛΙ ΨΕΜΑΤΑ

 2. avatar Νέα Δημοκρατία ήθελες…

  Θα το πληρώσεις ακριβά! Ασφάλεια μόνο ιδιωτική, πανάκριβη, που θα την πληρώνεις από την τσέπη σου!

  1. avatar ΚΥΡΙΕ ΦΩΤΟΠΟΥΛΕ ΤΗΣ ΔΕΗ ΞΕΧΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΣΟΥ ΤΑΜΕΙΟ [ ΔΕΗ ]….

   ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

 3. avatar Agt 113

  Μόνο fake και παραπληροφόρηση είστε η ΝΔούλοι

 4. avatar Κε Μυταράκη

  λιανά και λαϊκά πώς λέγεται αυτό?

  1. avatar Λιανά και λαικά για να σας ενθουσιάζει , μόνο στα καθεστώτα τ΄απρίλη και των μπολσεβίκων…..

   ,, ,

 5. avatar Τόνο Μάσας.

  Ωχ πάει και η επικουρική σύνταξη.

  1. avatar ΕΧΕΙ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΟ ΔΑΦΝΙ….ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΤΣΑΚΑΛΩΤΕΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ SCHOOL OF LONDON ECONOMICS….

   .. ,

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει