«Να μειώνουμε τις αποστάσεις, να φέρνουμε το κάθε μακριά κοντά!»

Είκοσι χρόνια παρουσίας αλλά και συνάμα μιας «συναρπαστικής» πορείας κλείνει η Aegean.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1999, ιδρυτής της ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας από την Κρήτη, Θεόδωρος Βασιλάκης (απεβίωσε τον Μάιο του 2018), με τη δημιουργία μιας αεροπορικής εταιρείας στη χώρα μας με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, μιας εταιρείας πρότυπο με σύγχρονα αεροσκάφη, ευρύ δίκτυο πτήσεων δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια.

Ήταν 28 Μαΐου του 1999 όταν πραγματοποιήθηκαν από το αεροδρόμιο του Ελληνικού οι πρώτες πτήσεις της Aegean από Αθήνα προς Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη με δύο ολοκαίνουργια ιδιόκτητα αεροσκάφη, Jet Avro RJ 100 της British Aerospace, δύο μήνες μετά την ίδρυση της εταιρείας τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Την πρώτη χρονιά η εταιρεία εξυπηρετεί περίπου 312.500 επιβάτες με 5.508 πτήσεις. Το 2018 14 εκατ. επιβάτες εξυπηρετήθηκαν με πάνω από 110.000 πτήσεις. Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία της χώρας μας και μέλος της Star Alliance, όλα αυτά τα χρόνια επενδύει σταθερά στην ανάπτυξη δικτύου εσωτερικού και εξωτερικού, ενισχύοντας τον τουρισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Συγκαταλέγεται σταθερά στις πιο επιτυχημένες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης και ψηφίζεται συνεχώς από τους επιβάτες ανάμεσα στις καλύτερες σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση και την άνεσή τους.

Το 2018, για όγδοη συνεχή χρονιά και ένατη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, βραβεύτηκε ως «η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη», από τα Skytrax World Airline Awards και αναδείχθηκε και στην 5η θέση στη λίστα με τις 20 καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο (πλην των ΗΠΑ) του Conde Nast Traveler.

«Στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, ήδη από την πρώτη πτήση μας , ήταν και παραμένει η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών σε κάθε επιβάτη, η ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και η προβολή των αρετών της Ελλάδας. Μια συνεχιζόμενη προσπάθεια που στηρίχθηκε και στηρίζεται στην προσήλωση και την αφοσίωση των ανθρώπων της AEGEAN και πιο πρόσφατα της Olympic air στον κοινό στόχο» δήλωσε ο πρόεδρός της Ευτύχιος Βασιλάκης με αφορμή τα 20 χρόνια παρουσίας.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτή την αυγή της τρίτης μας δεκαετίας, πατώντας στα γερά θεμέλια της πολυετούς εμπειρίας μας και έχοντας εισέλθει σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και δημιουργίας, με την παραγγελία 46 αεροσκαφών νέας τεχνολογίας AIRBUS Α320neo και Α321neo -η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα-, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για προσφορά ακόμη καλύτερων υπηρεσιών στους επιβάτες μας.

Έχοντας πάντα ως οδηγό το φωτεινό παράδειγμα του ιδρυτή μας του Θεόδωρου Βασιλάκη και τη φράση που συχνά επαναλάμβανε «Επιλογή μας ήταν πάντα οι χαμηλοί τόνοι. Επιδίωξή μας ήταν πάντα οι υψηλοί στόχοι».

Ιστορική Αναδρομή

Ήταν Ιανουάριος του 1992, όταν η Aegean Aviation έγινε η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία που απέκτησε άδεια αερομεταφορών. Δύο χρόνια αργότερα, η Aegean Aviation περιέρχεται στον όμιλο εταιρειών Βασιλάκη, ο οποίος επενδύει σε ιδιόκτητα LearJet για πτήσεις VIP.

Τον Μάρτιο του 1999 ιδρύεται η Aegean Airlines. Δύο μήνες αργότερα εκτελούνται οι πρώτες πτήσεις από την Αθήνα προς το Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη με τα δύο καινούργια αεροσκάφη τύπου JET AVRO RJ100. Δύο νέοι προορισμοί (Ρόδος, Χανιά) προστίθενται στο δίκτυό της τον Ιούνιο. Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα εξυπηρετούνται από το τρίτο RJ που αποκτά η εταιρεία τον Οκτώβριο. Στο τέλος του ίδιου χρόνου εξαγοράζει την Air Greece, παραλαμβάνει ακόμη ένα αεροσκάφος και ξεκινά πτήσεις προς Μυτιλήνη.

Τον επόμενο Μάιο ο 11ος προορισμός της είναι η Σαντορίνη. Από τον Ιούλιο του 2000 ο στόλος της αποτελείται από 6 RJ, με τα οποία πετά σε 11 προορισμούς σε όλη τη χώρα με περισσότερες από 80 πτήσεις καθημερινά. Ανοίγει τα φτερά της στο εξωτερικό τον Απρίλιο του 2001, έχοντας ενώσει τις δυνάμεις της με την Cronus Airlines.

Τον Οκτώβριο του 2003 αποτελεί την πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρεία που παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Τον Νοέμβριο του 2005 ξεκινά πτήσεις κοινού κωδικού με τη Lufthansa. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου παραγγέλνει τα 8 πρώτα Α320 της Airbus. Στις αρχές του 2008 η παραγγελία της εταιρείας προς την Airbus περιλαμβάνει 27 Α320 και 321.

Προχωρά σε συμφωνία για την εξαγορά της Olympic Air τον Φεβρουάριο του 2010, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου γίνεται μέλος της Star Alliance.

Τον Οκτώβριο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εγκρίνει την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean, η οποία ολοκληρώνεται λίγες ημέρες αργότερα.

Και έρχεται ο Απρίλιος του 2018 με την αγορά του αιώνα. Η Aegean Airlines προχωρά στην παραγγελία έως και 42 αεροσκαφών από την γαλλογερμανική Airbus και θα παραληφθούν από το 2020 έως το 2025.

Το ύψος της επένδυσης που ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. δολάρια και δεν θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες, σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας σε μια νέα εποχή.

Τα νέα αεροσκάφη προσφέρουν δυνατότητες νέων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, καθώς και αυξημένη εμβέλεια για πρόσβαση σε νέους προορισμούς. Παράλληλα, ενισχύουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας, μέσω των υπερσύγχρονων κινητήρων που βελτιώνουν την κατανάλωση καυσίμου και μειώνουν τις εκπομπές ρύπων.

Μια ακόμη σημαντική επένδυση της εταιρείας είναι και η δημιουργία ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού κέντρου της εταιρείας στο χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών καθώς και το πρόγραμμα υποτροφιών της για την ανάδειξη των επόμενων πιλότων για τη χώρα μας.

Την χρονιά που μας πέρασε η AEGEAN και η Olympic μετέφεραν 14 εκατ. επιβάτες, 6% περισσότερους από το 2017, με την κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού να αυξάνεται κατά 7% φτάνοντας τους 7,8 εκατ. επιβάτες ενώ αντίστοιχα στο δίκτυο εσωτερικού κατά 4% φτάνοντας τους 6,1 εκατ. επιβάτες.

Το 2019 η Αegean προγραμματίζει αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο εξωτερικού κατά 700 χιλιάδες θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας συνολικά τις 10,3 εκατ. θέσεις εξωτερικού και 17,7 εκατ. συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας και το δίκτυο εσωτερικού.

Η αύξηση αφορά όλο το έτος, αλλά είναι εντονότερη, σε ποσοστιαία μεταβολή, στους χειμερινούς μήνες αλλά και στην αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου (ήτοι Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο).Το πρόγραμμά για το 2019 περιλαμβάνει ένα δίκτυο 151 προορισμών, 31 εσωτερικού και 120 εξωτερικού σε 44 χώρες.

Οι νέοι προορισμοί που προστίθενται για το 2019 αφορούν νέα δρομολόγια από Αθήνα προς Μαρακές, Καζαμπλάνκα, Ίμπιζα, Βαλένθια, Σαράγεβο, Τύνιδα και Σκόπια, ενώ προστέθηκε και νέο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη προς Ανόβερο.

Η AEGEAN θα προσφέρει αυξημένες συχνότητες και θέσεις σε κύριες βασικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης από Αθήνα προς Μόναχο, Ντίσελντορφ, Βερολίνο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Βιέννη, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Λισαβόνα και Πόρτο.

Παράλληλα σημαντικά αυξημένος αριθμός δρομολογίων θα υπάρξει και για Λουξεμβούργο, Μάλτα, Βενετία, Μπολόνια, Νάπολη, Κατάνια και Μάλαγα ενώ αυξημένη χωρητικότητα δρομολογείται και για την αγορά των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με έναν από τους νεότερους στόλους στη Ευρώπη, που αποτελείται από 61 αεροσκάφη.