Τις σημαντικότερες πτυχές του οικονομικού νομοσχεδίου που δίνεται προς διαβούλευση παρουσίασε χθες Τρίτη (11/07) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές. Σημειώνεται πως η έκπτωση θα είναι αναλογική για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί το ακίνητο.

Πιο αναλυτικά, από το 2024 ισχύει μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία.

Σημειώνεται πως η ασφάλιση πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Όπως τονίσθηκε, θα υπάρχει και κλιμακωτή μείωση για τις περιπτώσεις που ένα κτίριο δεν έχει ασφαλισθεί για ολόκληρο τον χρόνο. Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, εξήγησε πως η έκπτωση είναι αναλογική. Δηλαδή, αν ένα ακίνητο δεν είναι ασφαλισμένο για όλο τον χρόνο, αλλά για 9 μήνες, θα υπάρχει έκπτωση 7,5%. Αντίστοιχα για 6 μήνες θα είναι 5% και για 3 μήνες 2,% κοκ.

Αναλυτικά:

  • Ασφάλιση για 12 μήνες φέρνει έκπτωση 10%
  • Ασφάλιση για 9 μήνες φέρνει έκπτωση 7,5%
  • Ασφάλιση για 3 μήνες φέρνει έκπτωση 2,5%
  • Ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση

Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ. Άμεσα ωφελούμενοι είναι οι ιδιοκτήτες περίπου 1,1 εκατομμυρίων κατοικιών από τα 6 εκατ. που μπορεί να ασφαλιστούν.