Η Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις που έκανε για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, ώστε να μη γιγαντωθεί ο πληθωρισμός, γιατί «η ενεργειακή κρίση υποχωρεί».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι «καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν τα σχετικά μέτρα στήριξης αμέσως και με συντονισμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στη νομισματική πολιτική».

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να προσανατολίζονται στο να καταστήσουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος. Οι πολιτικές για την ενίσχυση της ικανότητας εφοδιασμού της ζώνης του ευρώ, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Από αυτή την άποψη, χαιρετίζουμε τη δημοσίευση των νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων

Μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν νέες αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισέρχεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, μετά τη νέα αύξηση κατά 0,25%. Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή η αύξηση, είναι η μικρότερη στον τρέχοντα κύκλο, υποδηλώνει την πρόθεση της ΕΚΤ ένα εισέλθει στο τελικό στάδιο αυτού του επιθετικού κύκλου σύσφιξης.

Η σημερινή απόφαση για νέα αύξηση επιτοκίων, η οποία όπως είπε η Κριστίν Λαγκράντ ήταν σχεδόν ομόφωνη, σηματοδοτεί ότι η ΕΚΤ έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι αυξήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα κάνουμε παύση «καθώς έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».

Δικαιολογώντας τη σημερινή απόφαση η ίδια ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν. Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός χωρίς ενέργεια και τρόφιμα (ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός) έκλεισε τον Απρίλιο στο 5,6% τον Απρίλιο, έχοντας σημείωσε ελαφρά πτώση σε σύγκριση με τον Μάρτιο για να επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Επίσης, έκανε ειδική μνεία στις πιέσεις που προκαλούν οι μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες όπως υποστήριξε έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς οι εργαζόμενοι, σε ένα πλαίσιο εύρωστης αγοράς εργασίας, διεκδικούν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών της αγοραστικής τους δύναμης που έχουν υποστεί εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Παράλληλα, όμως, η επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε σε ορισμένους κλάδους, οι εταιρείες κατόρθωσαν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, λόγω των αναντιστοιχιών μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης και την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο υψηλός και ασταθής πληθωρισμός.